Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Αν ξορκίζεις τις εκλογές, πρέπει να πιεις το πικρό ποτήρι…

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναμασούμε σε ένα ακόμα άρθρο τα δημοσιογραφικά κλισέ περί «αλλεπάλληλων ραντεβού και επαφών», τόσο μεταξύ των θεσμών, όσο και με την ελληνική πλευρά για τα εκκρεμή θέματα της διαπραγμάτευσης, όπου γίνεται σαφής προσπάθεια να διαμορφωθεί μια μίνιμουμ κοινή βάση.

Τα πράγματα, δυστυχώς για όλους μας εδώ που φτάσαμε είναι εξαιρετικά απλά: όσο και να διαπραγματευτεί, η κυβέρνηση θα πρέπει να «καταπιεί» έναν πολύ δύσκολο συμβιβασμό, επώδυνο για πολλούς πολίτες, έστω και από το 2018 και μετά και εφόσον δεν είμαστε εντός στόχων. Από την άλλη, αν στην κυβέρνηση δεν αρέσει η συμφωνία που περιγράφουν οι θεσμοί και θεωρεί πως θα κάνει υποχωρήσεις αρχών, μπορεί να παίξει και το χαρτί των εκλογών. Άλλες επιλογές δεν υπάρχουν και ο κ. Τσίπρας δεν έχει την ανοχή του 2015 για διαπραγματευτικά τερτίπια.

Με αυτά τα δεδομένα, στο κυβερνητικό επιτελείο ξέρουν πολύ καλά τι έρχεται, Επίσης, ξέρουν πολύ καλά τι θα γίνει, αν πάμε σε εκλογές χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση. Το 2015 θα επανακάμψει κανονικά και η χώρα θα βαδίσει καρφί για το τέταρτο Μνημόνιο ή το Grexit. Διότι, είναι αφελές να πιστεύει κανείς πως, ακόμα και αν αναλάβει ο κ. Μητσοτάκης άμεσα, θα προλάβει μέσα σε λίγο παραπάνω από έναν χρόνο να αλλάξει τόσο πολύ τους συσχετισμούς. Απλά, μπορεί να καταφέρει να κερδίσει ένα τέταρτο Μνημόνιο και να αποφύγει την παγίδα του Grexit.

Πάμε παρακάτω όμως. Το Μέγαρο Μαξίμου λέει ένα πράγμα μονότονα από τη μέρα της συζήτησης στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής για τα ΜΜΕ και τα κόμματα και μετά προς τη ΝΔ: «το να ζητάτε εκλογές, ενώ δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, ή απερισκεψία είναι ή χρήσιμη ηλιθιότητα». Είναι σαφές πως το να ζητά να φύγει κανείς ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι δα και χρήσιμη ηλιθιότητα. Για πολλούς ίσως είναι και λύτρωση και στο κάτω-κάτω η μοίρα της χώρας δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μόνο με τον κ. Τσίπρα. Τι μας αφήνει αυτό να καταλάβουμε; Πως το Μαξίμου ξορκίζει τις εκλογές που θα ήταν εκλογές ρήξης.

Με απλά λόγια: το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει πως αυτή τη στιγμή, αν πάει σε εκλογές, τα πράγματα μόνο καλά δεν θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, όποιος ξορκίζει τις εκλογές, θα πρέπει και να πιεί το πικρό ποτήρι του συμβιβασμού και των μέτρων. Η κυβέρνηση ήδη προσπαθεί να φτιάξει μαζί με τους θεσμούς έναν καμβά προσυμφωνίας, προκειμένου να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία και να κυνηγήσει τη «στροφή» της οικονομίας, ώστε να έχει αφήγημα «εξόδου από τα Μνημόνια» στο μέλλον.

Συνεπώς, το δίλημμα της κυβέρνησης, εφόσον επιλέξει αυτόν τον δρόμο, είναι το εξής: θα πιει το χάπι με νερό, για να πάει πιο εύκολα κάτω, ή σκέτο. Αν θα μας …δώσουν νερό, εξαρτάται πόσο πρόθυμοι θα είμαστε να δεχθούμε τη φαρμακευτική αγωγή που μας συνταγογραφούν, χωρίς πολλά-πολλά…
rizopoulospost.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: