Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Eurostat: Φόροι και εισφορές στο 39% του ΑΕΠ

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μία μελέτη από την Eurostat σχετικά με την απεικόνιση των εισφορών και των φόρων, που έχει αναγκαστεί κάθε κράτος να επιβάλλει στους πολίτες, στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.
Τα παρακάτω ποσοστά επιβεβαιώνουν το ποσοστό που έχει επηρεάσει κάθε πολίτη η οικονομική κρίση όλα αυτά τα χρόνια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Αναλυτικότερα, το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 33,5% ενώ το 2013 ήταν 38,3%. Η αναλογία φορολογικών εσόδων και κοινωνικών εισφορών έναντι του ΑΕΠ ανήλθε στο 40% σε επίπεδο ΕΕ και στο 41,5% σε επίπεδο ευρωζώνης. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε στη Δανία (50,8%), στο Βέλγιο (47,9%) και στη Γαλλία (47,9%), ενώ το μικρότερο στη Ρουμανία (27,7%), στη Βουλγαρία (27,8) και στη Λιθουανία (28%).

Σε σχέση με το 2013, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στη Δανία (από 48,1% σε 50,8%) και στην Κύπρο (από 31,6% σε 32,2%). Αντίθετα, μείωση της αναλογίας σημειώθηκε στην Τσεχία (από 34,8% σε 34,1%) και στη Βρετανία (από 34,9% σε 34,4%).

Το 2014, οι φόροι στην παραγωγή και τις εισαγωγές αποτέλεσαν το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων στην ΕΕ (που αντιστοιχεί στο 13,6% του ΑΕΠ), ενώ ακολουθούν οι καθαρές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (13,4%) και οι φόροι εισοδήματος και πλούτου (12,8%).

Διαφορετική ήταν η κατάσταση σε επίπεδο ευρωζώνης, όπου τα φορολογικά έσοδα από τις καθαρές κοινωνικές εισφορές έφτασαν στο 15,5%, οι φόροι στην παραγωγή και στις εισαγωγές στο 13,3% και τέλος οι φόροι στο εισόδημα και στον πλούτο στο 12,5%.

Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων προήλθε από τους φόρους στην παραγωγή και στις εισαγωγές (15,7%) και ακολουθούν οι καθαρές κοινωνικές εισφορές (13,4%) και τέλος οι φόροι στο εισόδημα και στον πλούτο (9,7%).

Θα πρέπει βλέποντας αυτά τα στοιχεία να προσπαθήσουν οι αρμόδιοι θεσμοί της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε πολιτικές που θα βοηθήσουν τους πολίτες της ΕΕ να έχουν λιγότερους φόρους από αυτούς που έχουν να πληρώσουν αυτή την στιγμή, διαφορετικά θα βρεθούν πολύ γρήγορα οι πολίτες σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων τους και ως ακολούθως τα κράτη θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην συνολική οικονομική τους διαχείριση, οπότε θα αναγκαστούν να αλλάξουν την οικονομική τους πολιτική.

Εν κατακλείδι, στην χώρα φαίνεται από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην μελέτη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας πως οι φόροι και οι εισφορές έχουν ανέλθει στο 39% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Φυσικά υπάρχουν και χώρες όπως η Δανία με 50% και η Γαλλία με 48% του ΑΕΠ, αλλά θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς πως αυτές οι χώρες ναι μεν έχουν μεγαλύτερες απώλειες στο ΑΕΠ τους, αλλά έχουν μία πολύ καλύτερη οικονομική διαχείριση.
rizopoulospost.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: