Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Όλη η αλήθεια για τον χιονιά BIG ONE

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για σοβαρή επερχόμενη κακοκαιρία που αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας, με πολλά χιόνια.
Μάλιστα σε πολλές ιστοσελίδες, έχουν κυκλοφορήσει και τρομακτικοί τίτλοι για τα επερχόμενα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή καθώς μέχρι στιγμής, για τη χώρα μας τουλάχιστον, δεν έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα τι πρόκειται να συμβεί.
Τι συμβαίνει στα καιρικά συστήματα

Aποκομένο χαμηλό Νoτια – Νοτιοδυτικά των Αζορών, θα ανέλθει βορειότερα και θα προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην ροή της κυκλοφορίας στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα έχουμε και έναν αντικυκλώνα (τον Γροιλανδικό), ο οποίος θα διασπάσει τον πολικό στρόβιλο και θα σταματήσει τη ροη χαμηλών από τον Ατλαντικό. Αυτό θα έχει ως συνέπεια, τη συσσώρευση ψύχους στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα η Γηραιά Ήπειρο να εισέρχεται πλέον σε μεγάλη και παρατεταμένη περίοδο βαρυχειμωνιάς.

Συναγερμός στην Ευρώπη

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, οι μετεωρολογικές αρχές της Ευρώπης έχουν τεθεί σε συναγερμό, καθώς αναπτύσσεται στη Γηραιά Ήπειρο ένα πάρα πολύ ισχυρό σύστημα κακοκαιρίας, το οποίο συνοδεύεται από χιόνια και παγετό. Η έκταση του συστήματος είναι τεραστίων διαστάσεων και αναμένεται να χτυπήσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης από Βορρά προς Νότο και από Δύση προς Ανατολή. Μέσα στις επόμενες ημέρες, η Ευρώπη αναμένεται να πληγεί από τον χιονιά «The Big One», όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη θερμοκρασιών.
H έλευση του BIG ONE

Με την έλευση του ΒiG ONE, η Ευρώπη θα εισέρθει σε κλοιό βαρυχειμωνιάς για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει σύντομη προοπτική απομάκρυνσης του συστήματος αυτού. Τα πρώτα στοιχεία θέλουν αυτή η ψυχρή αέρια μάζα να κινείται και προς τη Μεσόγειο, περνώντας από τα Βαλκάνια και την Ιταλία. Οι μετεωρολόγοι ολόκληρης της Ευρώπης παρακολουθούν το φαινόμενο και ήδη έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις, ώστε να προετοιμαστούν οι πολίτες για τον επερχόμενο χιονιά.

Η δυναμική του συστήματος είναι τέτοια, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες, αλλά και σε οδικές αρτηρίες. Καλό είναι λοιπόν όσοι σκοπεύετε να μετακινηθείτε προς την Ευρώπη, είτε οδικώς είτε αεροπορικώς, να είστε σε ετοιμότητα καθώς ενδέχεται να υπάρξουν ακυρώσεις πτήσεων, αλλά και προβλήματα σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Ευρώπης. Σε περίπτωση που χρειαστείτε βοήθεια, ο πανευρωπαϊκός τηλεφωνικός αριθμός βοήθειας είναι το 112.

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα

Η αλήθεια είναι πως η τάση του καιρού, δείχνει να πηγαίνει προς το ψυχρότερο μετά τις 17 Ιανουαρίου, με ψυχρή εισβολή από βορρά προς νότο και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, η οποία θα φέρει μαζί της και χιονοπτώσεις, ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Ωστόσο, ακόμα είναι αρκετά νωρίς για να προβλέψει κάποιος με ακρίβεια, σε ποιες περιοχές αναμένονται εκτεταμένες χιονοπτώσεις, αλλά κυρίως το πόσο χιόνι θα πέσει, ώστε να δημιουργηθούν και προβλήματα.

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για την επερχόμενη κακοκαιρία που αναμένεται να επηρεάσει και τη χώρα μας. Τίτλοι όπως «Ο χειρότερος χιονιάς των τελευταίων 20 χρόνων» ή «Καιρικός Αρμαγεδδών», έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο. Πολλοί αυτές τις μέρες, επιχειρήσουν να τρομοκρατήσουν το κοινό με τέτοιους τίτλους. Ασφαλής πρόγνωση αυτήν τη στιγμή δε μπορεί να γίνει, αφού ακόμα τα στοιχεία είναι ρευστά.

Οι μετεωρολόγοι της χώρας μας, αλλά και έμπειροι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι, παρακολουθούν την επερχόμενη καιρική μεταβολή με υπευθυνότητα, μακριά από τρομοκρατικές υστερίες, με εξαίρεση συγκεκριμένες ιστοσελίδες οι οποίες βγαίνουν με τους παραπάνω τίτλους που προαναφέραμε και προετοιμάζουν τον κόσμο για το χειρότερο σενάριο, χωρίς ακόμη να υπάρχουν όλα τα στοιχεία. Μέσα στις επόμενες ημέρες, οι μετεωρολόγοι και οι υπεύθυνοι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι, όπως η ομάδα που πλαισιώνει αυτή την ιστοσελίδα, θα είναι σε θέση να μιλήσουν με περισσότερη ακρίβεια.
Τι λένε τα πρώτα στοιχεία

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, το ψύχος έχει την τάση να κινηθεί Νοτιότερα προς τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Σε πρώτη φάση, η χώρα μας από το Σάββατο 16 Ιανουαρίου θα δεχτεί βροχές και καταιγίδες στα πεδινά, καθώς χαμηλό βαρομετρικό θα προσεγγίσει την περιοχή μας από τα Δυτικά. Στον παραπάνω χάρτη, βλέπουμε το χαμηλό στις 18 Ιανουαρίου να βρίσκεται πλέον στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ταυτόχρονα όμως, θα προσεγγίζουν την περιοχή μας ψυχρές αέριες μάζες. Έτσι, αναμένεται στη Βόρεια Ελλάδα, να αρχίσει να χιονίζει σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Σταδιακά από το απόγευμα του Σαββάτου, αναμένονται χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίζονται οι βροχές στα πεδινά. Τη νύχτα προς Κυριακή στη Βόρεια Ελλάδα, θα αρχίσουν να πέφτουν τα υψόμετρα που θα σημειώνονται χιονοπτώσεις.

Για την περεταίρω ωστόσο εξέλιξη της κακοκαιρίας, δεν μπορούμε να δώσουμε στοιχεία. Το μόνο που μπορούμε να πούμε, μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι πως από την Κυριακή 17 Ιανουαρίου και μετά, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για περεταίρω επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των ανέμων.
pikosapikos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: