Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Νέα ηχηρή παρέμβαση ΗΠΑ για το ελληνικό χρέος. Ξεπληρώνουν οι ΗΠΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ανέφερε στο Bloomberg ότι οι ΗΠΑ πιέζουν τις χώρες της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έτσι ώστε να δώσουν στους ιδιώτες επενδυτές την «αίσθηση» πως το χρέος είναι βιώσιμο.
Αυτό αποτελεί ηχηρή παρέμβαση των ΗΠΑ για το θέμα του χρέους η οποία δεν σταματάει σε δηλώσεις και ευχολόγια αλλά επεκτείνεται και σε διπλωματικό επίπεδο και διμερείς σχέσεις.

Άλλωστε ο Κοτζιάς έχει ως σήμερα δώσει πολλά στους Αμερικανούς, από απουσία της Ελλάδας στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων χωρών μέχρι παντελή προσχώρηση στις θέσεις των ΗΠΑ για παλαιστινιακό και ότι αφορά τα συμφέροντα του Ισραήλ στην εν λόγω ατζέντα.
Ο καθένας κάνει την κριτική του, ωστόσο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ίσως η Ελλάδα αποπληρωθεί κάποιες από τις παραχωρήσεις της. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Ευρώπη χρειάζεται να λάβει μέτρα για να μετριάσει το συνολικό χρέος της Ελλάδας. Η συμβολή από την Παγκόσμια Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD) θα βοηθήσει επίσης να επιστρέψει η οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα.
Οι ΗΠΑ άλλωστε δεν είναι μυστικό ότι αποτελεί το ουσιαστικότερο πολιτικό στήριγμα του ΔΝΤ και φαίνεται ότι και τώρα από κοινού διαφωνούν με πολλές ευρωπαϊκές χώρες για κάποιους τρόπους δραστικότερης εξυπηρέτησης του χρέους, αλλά μάλλον βρίσκονται πιο κοντά σε μία συμφωνία καλύτερων όρων. Παράλληλα ΗΠΑ και ΔΝΤ συμφωνούν στη μη συμμετοχή του δεύτερου στο ελληνικό πρόγραμμα εάν η Ευρώπη δεν συμφωνήσει σε αλλαγή του τρόπου εξυπηρέτησης.
rizopoulospost.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: