Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Η φέτα στη διατροφή μας

Δύσκολα θα φανταζόταν κάποιος την παραδοσιακή μας χωριάτικη ντοματοσαλάτα χωρίς τυρί φέτα, λαδάκι και ρίγανη.
Η φέτα είναι το πιο γνωστό ελληνικό τυρί παγκοσμίως το οποίο παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή συνδυασμό πρόβειου με κατσικίσιο.
Μετά από πολλές έρευνες και προσφυγές κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 2005 επίσημα πλέον καταχωρείται στο Κοινοτικό μητρώο και η ονομασία της φέτας χαρακτηρίζεται ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) η οποία παράγεται αποκλειστικά σε Μακεδονία, Μυτιλήνη Λέσβου, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Έχει καθαρό λευκό χρώμα, μαλακή υφή και μια ελαφρά αλμυρή και υπόξινη γεύση η οποία ταιριάζει απόλυτα σε πολλές συνταγές φαγητών όπως επίσης συνοδεύει και σαλάτες. Διατηρείται σε άλμη και υπολογίζεται πως η μέση ετήσια κατανάλωσή της στην Ελλάδα είναι περίπου 12 κιλά/άτομο. Η φέτα έχει πρωταρχική θέση στις επιλογές μας, όχι μόνο για την όμορφη και ιδιαίτερη γεύση της, αλλά και για τη διατροφική της αξία.

100 γρ Φέτας περιέχουν:

250 Θερμίδες, kcal
56,5 g Νερό
15,6 g Πρωτεΐνη
20,2 g Ολικά Λιπίδια
13,7 g Κορεσμένα Λιπαρά Οξέα
4,1 g Μονοακόρεστα
0,6 g Πολυακόρεστα
360 mg Ασβέστιο, Ca
0,4 μg Βιταμίνη D
20 mg Μαγνήσιο, Mg
280 mg Φώσφορο, P
95 mg Κάλιο, K
1440 mg Νάτριο, Na
70 mg Χοληστερόλη, Chol

Περιέχει σημαντική ποσότητα Ασβεστίου, δομικού συστατικού των οστών και απαραίτητο για τη σκελετική ανάπτυξη. Τα 60 g φέτας περιέχουν 216 mg Ca και 0,24 μg Βιταμίνης D, ποσότητα Ασβεστίου που αντιστοιχεί περίπου στο 20% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Πρόσληψης για άτομα από 30-70 ετών. Συγκριτικά βέβαια με άλλα τυριά, η φέτα είναι εκείνη με την μικρότερη περιεκτικότητα αφού τα 60 g Gouda έχουν 444 mg Ασβεστίου και η ίδια ποσότητα Edam έχει 462 mg Ασβεστίου.

Μαζί με το ανθότυρο και την μυζήθρα, η φέτα είναι από τα τυριά με τα χαμηλότερα λιπαρά, περίπου 20%, ενώ το ποσοστό των κίτρινων τυριών φτάνει το 40%. Η μερίδα των 60 g φέτας περιέχει 12,12 g λίπους εκ των οποίων τα 8,22 είναι κορεσμένα. Παρόλο όμως που ανήκει στην κατηγορία των χαμηλότερων σε λιπαρά τυριών, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία (ΕΔΕ) συστήνει στους διαβητικούς να περιορίζονται οι μεγάλες ποσότητες φέτας και να προτιμώνται τα λευκά τυριά με ακόμη λιγότερα λιπαρά όπως είναι το ανθότυρο ή το τυρί cottage.

Επιπλέον, καλό είναι να πλένεται πριν καταναλωθεί, ώστε να αφαιρείται το Νάτριο από την άλμη. Η μερίδα της φέτας έχει 864 mg Νατρίου τη στιγμή που μια μέτρια άναλος δίαιτα επιτρέπει 1000-2000 mg Νατρίου ημερησίως. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως εκτός από τους διαβητικούς, και εκείνοι που έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις ποσότητες φέτας που καταναλώνουν.

Περιορισμός στην ημερήσια κατανάλωσή της και γενικότερα γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά ισχύει και για τα άτομα που έχουν υψηλή χοληστερόλη καθώς τους συστήνεται να ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, ιδίως κορεσμένα, νάτριο και να μειώσουν την πρόσληψη της διαιτητικής χοληστερόλης. Δεν είναι ανάγκη να αφαιρεθεί τελείως από το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο, αλλά να καταναλώνεται σε μικρότερες ποσότητες και συχνότητα, ανάλογα βέβαια και με τις συστάσεις του γιατρού και του διαιτολόγου ανά περίπτωση. Μη διστάσετε να ζητήσετε από ένα διαιτολόγο να σας εκπαιδεύσει στο να μελετάτε τις διατροφικές ετικέτες. Στους περισσότερους ίσως να φαίνεται κάτι δύσκολο ή άγνωστο αλλά θα σας γλυτώσει σε πολλές περιπτώσεις από περίσσια θερμίδων, νατρίου ή λιπαρών, ειδικά εάν υπάρχει κάποια σχετική ασθένεια.

Μη φοβηθείτε να τη δοκιμάσετε στον κρητικό ντάκο με ντομάτα και ρίγανη, τη χωριάτικη σαλάτα, τη σπιτική τυρόπιτα, την ομελέτα με πιπεριές και μανιτάρια, τα ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα ή το σφουγγάτο, παραδοσιακό φαγητό της Μυτιλήνης από κολοκύθι.
post4life.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: