Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Προσωρινό φρένο στην αδιάκριτη συλλογή πληροφοριών της NSA

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Το νόμιμο δικαίωμα για συλλογή τηλεφωνικών αλλά και άλλων δεδομένων εκ μέρους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ανεστάλη τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αφότου η Γερουσία απέτυχε να περάσει νομοθεσία για την επέκταση των αρμοδιοτήτων τους.

Μετά από συζήτηση που αντικατόπτριζε τη δυσπιστία των Αμερικανών απέναντι σε μια παρεμβατική κυβέρνηση με το πρόσχημα του φόβου για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, η Γερουσία ψήφισε τη μεταρρύθμισης της νομοθεσίας που θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα συλλογής τηλεφωνικών δεδομένων, το οποίο αποκάλυψε πριν από δύο χρόνια ο πρώην εργαζόμενος στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Παρά το γεγονός ότι η Γερουσία δεν ενήργησε εγκαίρως για να προλάβει την κατάργηση του προγράμματος, η ψηφοφορία ήταν τουλάχιστον μια μικρή νίκη για τους Δημοκρατικούς του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε προωθήσει το μεταρρυθμιστικό μέτρο ως συμβιβασμό για την αντιμετώπιση των ανησυχιών εκ μέρους των ιδιωτών, διατηρώντας παράλληλα ένα εργαλείο για να βοηθήσει στην προστασία των ΗΠΑ από ενδεχόμενη επίθεση.

Εντούτοις, το τελικό ψήφισμα της Γερουσίας καθυστέρησε τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη από τις αντιρρήσεις του γερουσιαστή Ραντ Πολ, ενός φιλελεύθερου Δημοκρατικού, ο οποίος έχει ταχθεί ενάντια στο πρόγραμμα της NSA, χαρακτηρίζοντάς το παράνομο και αντισυνταγματικό.

Ως εκ τούτου, η συλλογή και η έρευνα των τηλεφωνικών αρχείων εκ μέρους της κυβέρνησης έληξε χθες τα μεσάνυχτα, όταν έπαψαν να ισχύουν οι κεντρικές διατάξεις του νόμου Patriot Act της μετα-9/11 εποχής.

Επιπλέον, τα όργανα επιβολής του νόμου και οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ θα χάσουν το δικαίωμα να διεξάγουν και άλλα προγράμματα. Αυτά αφορούν στις υποκλοπές γραμμών εναντίον υπόπτων τρομοκρατών οι οποίοι χρησιμοποιούν πολλαπλούς αριθμούς τηλεφώνου, στην εξουσιοδότηση των αρχών να στοχεύουν τους λεγόμενους ύποπτους τρομοκράτες «μοναχικούς λύκους», αυτούς που δεν έχουν δηλαδή κάποια σύνδεση με συγκεκριμένες τρομοκρατικές ομάδες, και στην ευκολία στην πρόσβαση των προσωπικών και επιχειρηματικών αρχείων των υπόπτων και των συνεργατών τους.

Μολοταύτα, μια ενδεχόμενη επανέναρξη του προγράμματος συλλογής τηλεφωνικών δεδομένων σε άλλη μορφή είναι ακόμα ανοιχτή, καθώς η Γερουσία ψήφισε με 77 υπέρ έναντι 17 κατά ως προς τη νομοθετική μεταρρύθμιση, της επονομαζόμενης Freedom Act των ΗΠΑ.

Εμπειρογνώμονες σε θέματα συλλογής πληροφοριών ανέφεραν από την πλευρά τους ότι η διακοπή στη συλλογή δεδομένων για λίγες μόνο ημέρες θα έχει μικρή άμεση ισχύ. Και αυτό διότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τη συλλογή πληροφοριών που σχετίζονται με κάθε έρευνα που άρχισε πριν από τη λήξη της προθεσμίας.
rizopoulospost.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: