Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Συμφωνία ΕΕ-Ελβετίας για άρση του τραπεζικού απορρήτου των Ελβετικών τραπεζών

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Πολλές φορές εκφράζεται από τις αρχές του Ελληνικού κράτους η παραδοχή πως ένα από τα εμπόδια που υπάρχουν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι το τραπεζικό απόρρητο που υπάρχει στις Ελβετικές τράπεζες με το οποίο προστατεύονται όλοι όσοι κάνουν ξέπλυμα χρήματος ή διαφόρων ειδών φόρο-απάτες, και όλα αυτά, διότι στην Ελβετία το αδίκημα της φοροδιαφυγής δεν είναι ποινικό, αλλά αστικό αδίκημα και δεν απαιτείται οι τράπεζες να κοινοποιούν πληροφορίες στις φορολογικές αρχές.

Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα «Sonntagszeitung», πως οι Ελβετικές αρχές αποφάσισαν να άρουν το τραπεζικό απόρρητο και να προχωρήσουν στην πλήρη δημοσιοποίηση, τόσο των φυσικών προσώπων, όσο και των εταιρειών, των ονομάτων όσων αναζητούν οι φορολογικές υπηρεσίες των κρατών τους σε ιστοσελίδα της επίσημης εφημερίδας της ελβετικής κυβέρνησης και μάλιστα με τα πλήρη στοιχεία, δηλαδή, ημερομηνία γέννησης, εθνικότητα ή τα στοιχεία της εταιρίας.

Η απόφαση αυτή επήλθε ύστερα από τον καταιγισμό αιτημάτων που φτάνουν πλέον σε αυτές από φορολογικές υπηρεσίες πολλών χωρών για χιλιάδες πολίτες τους που ελέγχονται για φορολογικά ή και ποινικά εγκλήματα και μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν τις ελβετικές τράπεζες ως ασφαλές κρησφύγετο του μαύρου χρήματος.

Η μόνη απαίτηση της Ελβετίας είναι, ότι εφόσον γίνει αποστολή του υλικού που θέλουν οι φορολογικές υπηρεσίες των χωρών θα πρέπει να υπάρχει δέσμευση ότι οι πληροφορίες αυτές θα παραμείνουν εμπιστευτικές.

Κατ’ επέκταση υπήρξε και μία συμφωνία μεταξύ της Ελβετίας με την ΕΕ προκειμένου να κυνηγηθούν οι φοροφυγάδες. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, θα είναι πολύ δύσκολο για τους πολίτες της ΕΕ να κρύβουν χρήματα σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στις ελβετικές τράπεζες.

Ωστόσο, η συμφωνία προβλέπει ότι τα δύο μέρη, θα αρχίσουν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς από το 2017 και θα αρχίσουν να ανταλλάσουν τις πληροφορίες αυτές, έναν χρόνο αργότερα.

Σε δήλωση του σχετικά με την συμφωνία αυτή με την Ελβετία, ο Επίτροπος των Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως: «πρόκειται για ένα αποφασιστικής σημασίας βήμα ώστε να επιτευχθεί ολοκληρωτική τραπεζική διαφάνεια μεταξύ Ευρώπης και Ελβετίας».

Σύμφωνα με μία έκθεση του Απριλίου του 2013 στην Ελβετία βρίσκονται κατατεθειμένα σε λογαριασμούς offshore περισσότερα από 7.12.000.000.000 ευρώ, σε μία στιγμή που το ετήσιο έλλειμμα των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δημοσίευμα του Βήματος[1], η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ανάλογων συμφωνιών με την Ανδόρα, το Λιχτενστάιν και το Μονακό. Η συμφωνία αυτή μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Εν κατακλείδι, η προσπάθεια της ΕΕ σχετικά με την πίεση για άρση του απορρήτου των τραπεζών της Ελβετίας βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση, διότι η Ελβετία αποτελεί ένα από τους πρώτους προορισμούς για βρώμικο χρήμα και με αυτόν τον τρόπο τα κράτη θα έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν την φοροδιαφυγή και την πορεία των καταθέσεων των πολιτών που επιλέγουν άλλες χώρες χωρίς να έχουν φορολογηθεί για να μεταφέρουν τα χρήματα του. Βέβαια η φοροδιαφυγή δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με τόση ευκολία, αλλά τουλάχιστον αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα προόδου προς την λύση του προβλήματος
rizopoulospost.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: