Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Έλλειψη σιδήρου: αντιμετωπίστε την!

Η αναιμία εμφανίζεται όταν ένα άτομο έχει χαμηλότερα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα από τα κανονικά επίπεδα. Αρκετοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων όπως η ηλικία, οι ιογενείς λοιμώξεις, καθώς και ορισμένες χρόνιες παθήσεις.
Η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου είναι η πιο συχνή μορφή αναιμίας, η οποία συμβαίνει όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετό μεταλλικό σίδηρο.

Το σώμα σας χρειάζεται σίδηρο για να παράγει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματός σας. Οι ιστοί και οι μύες του σώματός σας χρειάζονται οξυγόνο για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται στην ηλικία της τεκνοποίησης και η πιο κοινή αιτία της αναιμίας είναι η απώλεια του σιδήρου στο αίμα που οφείλεται σε βαριά έμμηνο ρύση ή στην εγκυμοσύνη. Η ονομαζόμενη σιδηροπενική αναιμία μπορεί επίσης να προκληθεί από κακή διατροφή ή από ορισμένες εντερικές ασθένειες που επηρεάζουν τον τρόπο που το σώμα απορροφά το σίδηρο. Η κατάσταση αυτή συνήθως αντιμετωπίζεται με συμπληρώματα σιδήρου.

Η αναιμία είναι μια κοινή κατάσταση και μπορεί να συμβεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, σε όλες τις ηλικίες. Ο κίνδυνος για την αναιμία είναι υψηλότερος βέβαια στις ακόλουθες ομάδες:

Γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης
Έγκυες γυναίκες
Άτομα με κακή διατροφή
Συχνοί αιμοδότες
Βρέφη και παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν γεννηθεί πρόωρα
Χορτοφάγοι που δεν αντικαθιστούν το κρέας με άλλο πλούσιο σε σίδηρο τρόφιμο

Πώς θεραπεύεται όμως η έλλειψη σιδήρου;

Υπάρχουν 2 τρόποι για να αντιμετωπίσετε την αναιμία – την έλλειψη δηλαδή του σιδήρου:

Συμπληρώματα σιδήρου

Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των επιπέδων σιδήρου στο σώμα σας. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να πάρετε τα δισκία σιδήρου με άδειο στομάχι για καλύτερη απορρόφηση. Αν προκαλέσουν διαταραχές στο στομάχι σας, τότε μπορείτε να τα παίρνετε παρέα με τα γεύματα. Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε συμπληρώματα για αρκετούς μήνες.

Διατροφή

Φροντίστε η διατροφή σας να περιέχει κόκκινο κρέας, σκούρα φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο. Οι τροφές αυτές μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στη θεραπεία ή την πρόληψη της ανεπάρκειας σιδήρου. Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθάει το σώμα σας να απορροφήσει το σίδηρο. Αν παίρνετε χάπια σιδήρου, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας προτείνει τη λήψη των δισκίων μαζί με μια πηγή βιταμίνης C, όπως ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι ή εσπεριδοειδών.
post4life.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: