Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Κοινωνικά δίκτυα και επαγγελματική σταδιοδρομία

Γράφει η Βίβιαν Μασχαλίδου
Είμαστε πλέον όλοι μέρη ενός οικοσυστήματος!
Μέρη μιας τεράστιας αγοράς εργασίας, η οποία κατακλύζεται από ανθρώπους με πολλές δεξιότητες, τεχνικές γνώσεις και ικανότητες.
Κι όμως, αυτή η οικουμενικότητα διψάει για το κάτι άλλο, αυτό το κάτι παραπάνω που θα της δώσει ώθηση για να εξελιχθεί και ταυτόχρονα να επεκταθεί.
Τι είναι άραγε αυτό το κάτι και πώς θα φανεί;

Η απάντηση ακούγεται γνωστή λίγο ή πολύ σε όλους, χωρίς όλοι όμως να έχουν συνειδητοποιήσει ότι το μέλλον διαχειρίζονται πλέον τα ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ.
Αποτελούν το κυριότερο εργαλείο όχι μόνο στην ενεργή αναζήτηση εργασίας, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους νέους, αλλά και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας για την ευημερία μιας χώρας.
Η αγορά θα μπορούσε κανείς να πει ότι λειτουργεί με ένστικτα ζούγκλας, από την άποψη ότι κυριαρχεί το αίσθημα του ανεξερεύνητου και του αβέβαιου στοιχείου.
Λειτουργεί σαφώς και με κάποιους κανόνες.
Ένας από αυτούς, είναι να πουλάς με τον κατάλληλο τρόπο το καλύτερο μοντέλο του εαυτού σου.
Τα κοινωνικά δίκτυα προσφέρουν ορατότητα και προσβασιμότητα αρκεί να τη διαχειριστείς με το βέλτιστο δυνατό τρόπο.
Τα πιο γνωστά και τα δημοφιλέστερα στους νέους ανθρώπους είναι το facebook , twitter, instagram και το linkedin.
Πώς βοηθάει το καθένα από αυτά, στην αναζήτηση εργασίας αλλά και στην εξερεύνηση αυτής;

Facebook: Μέσα από έναν λογαριασμό facebook η αναζήτηση ευκαιριών ξεδιπλώνεται ευκολότερα, καθώς ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί σελίδες επιχειρήσεων, ανακαλύπτοντας τις τυχόν εκδηλώσεις που μπορεί να συμμετέχουν, τις θέσεις προσωπικού που αναζητούν ακόμη και τα απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός επιθυμητού γι αυτές υποψηφίου.
Επίσης, για κάποιον που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα διευκολύνεται καθώς οι περισσότερες start ups εταιρείες χρησιμοποιούν το facebook στην προσπάθεια αναζήτησής του ανθρωπίνου δυναμικού που τους ταιριάζει στα πρώτα βήματα της επιχειρηματικής τους σταδιοδρομίας.

Twitter: Οι χρήστες μπορούν να ακολουθούν στελέχη επιχειρήσεων που αναζητούν διάφορους υποψηφίους για τη στελέχωση των τμημάτων τους ανακοινώνοντας τις θέσεις για να περιορίσουν κατά κάποιο τρόπο τη ζήτηση των αμέτρητων βιογραφικών, μέσα από τους προσωπικούς λογαριασμούς τους στο twitter.

Linkedin: Last but not least στην ατζέντα της αναζήτησης εργασίας.
Η διαμόρφωση ενός εντυπωσιακού λογαριασμού linkedin, αυτομάτως κατατάσσει τον υποψήφιο στην επιθυμητή εργασιακή κατάσταση.
Τα βήματα είναι τα εξής:

Μία προσεγμένη φωτογραφία αυξάνει τις πιθανότητες ορατότητας του προφίλ κάθε χρήστη.
Η διατήρηση ενός ιστολογικού βιογραφικού όπου θα εμπλουτίζεται με χαρακτηριστικά που διατυπώνουν την προσωπικότητα, τα ενδιαφέροντα, τις σπουδές, την εργασιακή εμπειρία, την πρακτική άσκηση, επιμορφωτικές εκδηλώσεις και γνώσεις που αποκτήθηκαν μέσα από αυτές, γεμίζουν το προφίλ με λέξεις κλειδιά κάνοντας το περισσότερο ορατό στο επαγγελματικό περιβάλλον που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στην εξεύρεση συνεργατών αλλά και στελεχών.
Ακόμη και ένα μεθοδευμένο προσωπικό αφήγημα, μπορεί να εντυπωσιάσει κάποια εταιρεία και να επιχειρήσει την επικοινωνία με το χρήστη.
Υπάρχει η προσφορά απόκτησης εργασιακής εμπειρίας από το linkedin μέσα από εθελοντική προσφορά, προκειμένου κάποιος ενδεχομένως απόφοιτος ανωτάτων ιδρυμάτων να κάνει πιο ελκυστικό το βιογραφικό του.
Η μεθοδευμένη και προσεκτική διαχείριση λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα, προσθέτει πόντους στην αναζήτηση εργασίας για τον υποψήφιο.
Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί .
Η βέλτιστη χρησιμοποίησή τους επιτυγχάνεται από την εξερεύνηση και την ανάπτυξη των βαθύτερων δεξιοτήτων του κάθε ανθρώπου.
Η κατάκτηση της επαγγελματικής καταξίωσης δεν έχει να κάνει τόσο με τα επιτεύγματα, όσο με την αυτοπραγμάτωση.
Το πάθος και η σκληρή δουλειά, η αυτοπειθαρχία , η δικτύωση, η ευελιξία, η προνοητικότητα και η προσαρμοστικότητα είναι σύμμαχοι που πρέπει να συμφιλιωθούν με τον κάθε άνθρωπο που επιχειρεί την εξέλιξη της σταδιοδρομίας του στον επαγγελματικό στίβο.
ΕΧΘΡΟΙ: Το βόλεμα και η μετριότητα!
Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Ελύτη τα τρία Τ της επιτυχίας είναι:
Ταλέντο
Τόλμη
Τύχη
ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΤΕ ΤΑ!
spinningsm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: