Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Πολιτική Κουζίνα: Ο Ζωρζ ντε Κατρουγκάλ και τα άλλα παιδιά

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης
Ορεκτικό: Η στρίγκλα που έγινε αρνάκι
Αρνάκι η Ζωίτσα (Κωνσταντοπούλου ντε!) πλέον.
Στόμα έχει και μηλιά δεν έχει.
Θυμάστε εκείνο το αρκουδάκι της διαφήμισης για τα σαλάμια που τραγουδούσε «Θα ‘μια καλό παιδί, άριστος μαθητής»;
Ε, αυτό!
Μετά τον χαμό με την ανθρωπιστική κρίση και το χέρι που της έβαλαν ο Πρόεδρος Αλέξης και τα υπόλοιπα μέλη του κυβερνητικού κονκλαβίου για την απόπειρα ονομαστικής ψηφοφορίας, η Ζωή ήταν τύπος και υπογραμμός. Παναγία στη διάσκεψη των Προέδρων και δεν προήδρευσε στη συζήτηση για το νομοσχέδιο των 100 δόσεων.

Και το Σαββατοκύριακο πέρασε και μια βόλτα από το Μαξίμου για να συζητήσει με τον Πρόεδρο Αλέξη για τον συντονισμό του νομοθετικού έργου.
Για να την δουν οι κάμερες δηλαδή!
Η μετεξέλιξη της Ζωής, αν συνεχίσει και στο τέμπο, θα μου θυμίζει πολύ τη στρίγκλα που έγινε αρνάκι.
Ίσως θα μπορούσε να ανέβει και το έργο και να προβληθεί από το τσιφλίκι της Προέδρου, το κανάλι της Βουλής.
Σαλάτα: Γραφειάτοι και αντιπρόεδροι
Στη ΝΔ, όπως σας έχω ξαναγράψει, έχουν αρχίσει και ξυπνάνε, σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρουν το κόμμα από την ανυποληψία, στην οποία έχει υποπέσει.
Το ζήτημα είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να έχει μοιράσει οφίτσια, όπως π.χ. στο άτυπο πολιτικό συμβούλιο, πολλά παιδιά που έχουν εκλεγεί σε θέσεις ευθύνης όμως χρειάζονται χώρο για να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους.
Γι’ αυτό μου λένε πως άμεσα στη Συγγρού ετοιμάζονται γραφεία για αυτούς που θέλουν στο κόμμα να στεγάσουν την αγάπη τους με τον Πρόεδρος Αντώνη.
Επίσης, έχουν αρχίσει και σκέφτονται το ενδεχόμενο στην επόμενη στραβή να τραβήξουν και μια πρόταση μομφής στη Ζωίτσα (την Κωνσταντοπούλου ντε), ενώ στο κάδρο των υποηφιοτήτων, άμα συνεχίσει να είναι πιο γραφικός από την Καλντέρα, θα μπει και ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Όσο για τους δύο αντιπροέδρους;
Μάλλον ψήνεται mixed grill: ένα βαρύ όνομα και ένα που θα σηματοδοτεί άνοιγμα σε πιο δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας.
Ο Πρόεδρος Βαγγέλας (Μεϊμαράκης) ακούγεται εκ νέου, ενώ ο Γιώργος Παπανικολάου, ο δήμαρχο Γλυφάδας και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ θεωρείται από πολλούς ως μια καλή εναλλακτική για δεύτερος αντιπρόεδρος.
Ορεκτικό: Ο Ζωρζ ντε Κατρουγκάλ και τα άλλα παιδιά
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αν και έχει υπάρξει σκληροπυρηνικός κνίτης στα νιάτα του, φέρνει τώρα που μεγάλωσε και στρογγύλεψε λίγο σε Γάλλο ευγενή.
Καλοραμμένα κοστούμια, κομψές γραβάτες, πολύ ωραία ποσετάκια και θα πω και τολμηρά, γιατί κάνει τη μεγάλη στυλιστική μαγκιά να μην ματσάρει χρωματικά πουκάμισο-μαντηλάκι.
Με άλλα λόγια, δεν μιλάμε για τον Γιώργο Κατρούγκαλο αλλά για τον Γάλλο ευγενή Ζωρζ ντε Κατρουγκάλ.
Ο Ζωρζ λοιπόν εγκαλείται για ιδιωτικά συμφωνητικά που φέρεται να έχει υπογράψει με απολυμένους του δημοσίου για να επιτύχει την επαναπρόσληψη και τη μισθολογική τους αποκατάσταση.
Ο Ζωρζ πάει να γίνει ο Βουλγαράκης της Αριστεράς (ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό).
Κανείς δεν λέει πως ο δικηγόρος δεν οφείλει να κάνει τη δουλειά του και μάλιστα όταν είναι εξαιρετικός στο γνωστικό του αντικείμενο.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ορθά, ορθότατα ανέλαβε τις συγκεκριμένες υποθέσεις, καθώς αυτό του υπαγόρευαν και η επαγγελματική του ευσυνειδησία, αλλά και το ιδεολογικό του υπόβαθρο, αν θέλετε.
Αφού όμως, ρε αδερφέ εν ποσετ Ζωρζ, έχεις τέτοιες ανοιχτές υποθέσεις, γιατί αναλαμβάνεις το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο; Άραγε, ο κύριος Κατρούγκαλος είχε ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου για τη φύση των υποθέσεων που είχε αναλάβει.
Εμένα παράγοντας του Μαξίμου δεν μπορούσε να μου επιβεβαιώσει πως το είχε πράξει.
Η κυβέρνηση καλύπτει τον Ζωρζ ντε Κατρουγκάλ και δεν περίμενα να πράξει διαφορετικά.
Εκτιμώ όμως ότι ο Πρόεδρος Αλέξης έχει καταλάβει την προβληματική πολιτική διάσταση του ζητήματος.
Απλά, η κατάσταση που επικρατεί με το τρέξιμο για τη λίστα μεταρρυθμίσεων και την προετοιμασία του ταξιδιού στο Βερολίνο δεν έδωσε την ευκαιρία στον Πρόεδρο Αλέξη να ασχοληθεί όσο θα έπρεπε με το θέμα ντε Κατρουγκάλ.
Κατά τα άλλα, αυτό που γνωρίζω είναι πως η υποθεσούλα του Ζωρζ ντε Κατρουγκάλ δεν θα είναι η μόνη που έσκασε. Ο καιρός γαρ εγγύς…
Επιδόρπια:
1) Εκείνον τον καθηγητή, τον Γιώργο Χουλιαράκη που είχε αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τους κουτόφραγκους τον θυμάστε;
Ε, να τον ξεχάσατε, γιατί τον έχει φάει το μαύρο σκοτάδι.
Επί της τεχνικής διαπραγμάτευσης πλέον αρμόδιοι είναι ο Νίκος Θεοχαράκης (της απολύτου εμπιστοσύνης του Γιάνη) και η Έλενα Παναρίτη (η οποία, αν συνεχίσει έτσι, θα απολέσει και την όποια εμπιστοσύνη).
Ο Χουλιαράκης έχει δηλωθεί ως αναπληρωτής του Θεοχαράκη όμως.
Γιατί;
Για να χρυσωθεί το χάπι στις Βρυξέλλες που τον ζητούσαν, μιας και είχαν αρχίσει να τα βρίσκουν με τον άνθρωπο.
Ο Γιώργος Χουλιαράκης πληρώνει όμως τις κακές του σχέσεις με τον Γιάνη.
Την παραίτηση την αποφύγαμε την ύστατη ώρα, κατόπιν παρέμβασης έτερου κυβερνητικού στελέχους, ο Γιάνης όμως είναι απόλυτος: δεν θέλει τον Χουλιαράκη μέσα στα πόδια του!
2) Δεν ξέρω αν το θυμάστε, αλλά έχουμε και το ζήτημα της πραγματικής οικονομίας.
Οι τράπεζες είχαν προγραμματίσει μέσα στο 2015 να δώσουν ένα πακέτο δανειοδοτήσεων περίπου 10 δις με αποδέκτες τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, κατά κύριο λόγο.
Το πακέτο θα δοθεί-κουτσουρεμένο όμως.
Προγραμματίζονται περίπου 5 δις και αυτό διότι οι απώλειες καταθέσεων, τα νέα κόκκινα δάνεια που γεννώνται (1 δις νέα κόκκινα δάνεια το τελευταίο διάστημα) κλπ δημιουργούν προβληματισμό στους τραπεζίτες, οι οποίοι όμως εκτιμούν πως μέχρι το τέλος της χρονιάς τα πράγματα θα έχουν μπει πάλι σε μια σειρά και αυτοί θα μπορούν να κάνουν έναν πιο ευθύγραμμο προγραμματισμό.
rizopoulospost.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: