Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Παιδιά «κολλημένα» στις μαμάδες τους

Γράφει η Ελεωνόρα - Βασιλική Πατρικαλάκη
Υπάρχουν πολλά παιδιά σε μικρή ηλικία, τα οποία είναι προσκολλημένα πάνω στη μητέρα τους. Δεν θέλουν με τίποτα να την αποχωριστούν, κλαίνε ή φωνάζουν όταν η μητέρα τους, τους αφήνει για λίγο από την αγκαλιά της και αποφεύγουν ακόμα και παρέες στην ηλικία τους προκειμένου να μείνουν μαζί της.
Τα παιχνίδια τους ακόμα, δεν έχουν καμία αξία αν οι μαμάδες δεν βρίσκονται εκεί κοντά να τους επιβλέπουν.
Μήπως όμως και οι μαμάδες επιδιώκουν κάποιες φορές αυτόν το στενό σύνδεσμο;Η κατάσταση αυτή δεν είναι τόσο καλή, ούτε για το ίδιο το παιδί αλλά ούτε και για εσάς, γι” αυτό θα πρέπει να την αντιμετωπίσετε άμεσα.
Η συμπεριφορά αυτή του παιδιού έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δική σας στάση απέναντί του.
Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει πράγματα μόνο του και μην το καθοδηγείτε σε όλα.
Μην του δίνετε συνεχώς εντολές «μη αυτό, μη το άλλο» αλλά αντίθετα, εξηγείστε του για ποιο λόγο θεωρείτε πιο σωστή τη συγκεκριμένη συμπεριφορά και όχι μία άλλη.
Δώστε του χρόνο ελεύθερο μακριά από την αγκαλιά σας και αφήστε το να πάρει πρωτοβουλίες από το τι θα φάει μέχρι το τι θα φορέσει.
Εξωσχολικές δραστηριότητες, περισσότερη κοινωνικότητα και παρέα με άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας, θα βοηθήσουν το παιδί σας να απαγκιστρωθεί από εσάς και να γίνει πιο κοινωνικό και ανεξάρτητο.
Τέλος, αποφύγετε τα πολλά γλυκόλογα και προετοιμάστε το για αυτόν που ονομάζεται πραγματικός κόσμος.
Αναγνωρίστε λάθος συμπεριφορές του και μη γίνεστε το «μυστικό καβούκι» που το ηρεμεί.
Θα πρέπει να μπορεί να επιλύει τα ζητήματα που προκύπτουν με τις δικές του ικανότητες και να στηρίζετε στα δικά του πόδια είτε στις επιτυχίες είτε στις αποτυχίες.
Να είστε δίπλα του αλλά όχι πάνω του.
Να είστε κοντά αλλά όχι σε σημείο ασφυκτικό και πιεστικό, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί αργότερα να γυρίσει αντίστροφα και το παιδί να σας αποφεύγει με κάθε τρόπο.
Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, το παιδί σας θα νιώθει και θα είναι ελεύθερο και πιο κοινωνικό από ποτέ.
Και έτσι, θα έχετε πετύχει μια υγιή σχέση μητέρας – παιδιού, η οποία θα στηρίζετε στην επικοινωνία και την αγάπη και όχι την αλληλεξάρτηση.
post4life.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: