Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Βοηθήστε το παιδί σας στο διάβασμα

Ένας mini οδηγός για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε ουσιαστικά το παιδί σας στα μαθήματα του σχολείου.
Τα σχολικά χρόνια είναι ένα μεγάλο μέρος της παιδικής ηλικίας, τα οποία δεν είναι πάντα ανώδυνα ούτε για τα παιδιά, ούτε και για εμάς τους γονείς.
Το καθήκον μας είναι όμως να είμαστε δίπλα τους και να τα βοηθήσουμε να τα περάσουν όσο πιο όμορφα γίνεται.
Ένα θέμα που ταλαιπωρεί αρκετά παιδιά κατά την σχολική περίοδο, είναι τα μαθήματα για το σπίτι.
Συνήθως, μετά από μια κουραστική μέρα, τα παιδιά δεν έχουν όρεξη να ασχοληθούν με αυτά με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα χάος μόνο και μόνο για να μελετήσουν.
Οι ειδικοί δίνουν μερικές συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν και θα σας κατευθύνουν στο να βοηθήσετε τα παιδιά σας στα μαθήματα για το σπίτι:

Ορίστε «ώρα οικογενειακής μελέτης»
Καθιερώστε τουλάχιστον 30 λεπτά με 1 ώρα την ημέρα στην «καλλιέργεια του μυαλού» όλης της οικογένειας.Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να απαγορεύεται οτιδήποτε έχει σχέση με την διασκέδαση και την ψυχαγωγία, είτε του παιδιού σας είτε της δικής σας (τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια, υπολογιστής κλπ). Εσείς μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο ή οτιδήποτε άλλο σας ευχαριστεί, χωρίς απαραίτητα να είναι επιστημονικού περιεχομένου.Δημιουργείστε απλώς ατμόσφαιρα διαβάσματος.

Βοηθήστε μόνο όταν το παιδί πραγματικά το θέλει

Μην κάνετε το λάθος να βοηθάτε το παιδί σας εάν δεν το χρειάζεται. Αναγκάζοντάς το να δεχτεί την βοήθειά σας, το πιο πιθανό είναι να του προκαλέσετε απογοήτευση, θυμό και την εντύπωση ότι δεν μπορεί να μάθει και να διαβάσει χωρίς εσάς πάνω από το κεφάλι του.

Βοηθήστε μόνο όταν υπάρχει απουσία αρνητικών συναισθημάτων

Προσφέρετε την βοήθειά σας μόνο εάν είστε σίγουροι ότι η ψυχολογία σας, αλλά και του παιδιού σας είναι καλή. Εάν υπάρχει αίσθημα θυμού, απογοήτευσης ή οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα, το αποτέλεσμα θα είναι να συνδυάσει το παιδί σας το διάβασμα με το συναίσθημα αυτό.

Βοηθήστε όταν το παιδί σας μπορεί να περιγράψει αυτά που είπε ο δάσκαλος

Είναι πολύ σημαντικό να είναι το παιδί προσεκτικό στην τάξη. Ο δικός μας ρόλος είναι απλώς συμπληρωματικός. Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε στο παιδί μας την λανθασμένη εντύπωση ότι έχουμε ρόλο δασκάλου. Πείτε του να σας πει με δικά του λόγια τι έχει καταλάβει από το μάθημα και σιγουρευτείτε ότι έχει παρακολουθήσει. Μόνο τότε θα μπορεί να λάβει ενισχυτική βοήθεια από εσάς.

Απομακρυνθείτε από κοντά του πριν «το πιάσει»

Σε κάποια παιδιά δημιουργείται η εντύπωση ότι μπορούν να μάθουν και να «πιάσουν» κάτι, μόνο εάν βρίσκεται δίπλα τους κάποιος και τα καθοδηγεί βήμα – βήμα. Διαφορετικά, εάν δεν βρίσκεται ο γονιός στο δωμάτιο μαζί τους, δεν μπορούν να συγκεντρωθούν και να ανταπεξέλθουν. Για να αποφευχθεί αυτή η εξάρτηση, αποφύγετε να κάθεστε στο ίδιο τραπέζι ή και στο ίδιο δωμάτιο με το παιδί σας, κυρίως όταν μαθαίνουν κάτι καινούριο.
post4life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: