Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ορμονικές διαταραχές; Μάθε τα σημάδια!

Όλοι μας ακούγοντας τον όρο «ορμονικές διαταραχές» έχουμε στο νου μας την εμμηνόπαυση. Σίγουρα, όμως, οι ορμονικές διαταραχές δεν έχουν σχέση μόνο με αυτή.
Οι ορμονικές αλλαγές μας επηρεάζουν όλους, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.
Για τις γυναίκες, οι πιο έντονες αλλαγές στη ζωή τους είναι κατά τη διάρκεια των 40 και 50 ετών, αλλά μπορεί να εμφανίσουν τις πρώτες ενδείξεις και από την ηλικία των 30.
Οι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες έχουν ορμονικά συμπτώματα νωρίτερα, θα πρέπει να αναζητηθούν ακόμα και στον τρόπο ζωής και τη διατροφή.
Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα των ορμονικών ανισορροπιών είναι τα εξής:
1.Επίμονη αύξηση του σωματικού βάρουςΠολλές γυναίκες έχουν ορμονικές ανισορροπίες, οι οποίες καθιστούν δύσκολη την διατήρηση του βάρους τους.
Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και τα σάκχαρα επιβαρύνουν την κατάσταση, καθώς γίνεται δυσκολότερη η μείωση του βάρους.
2.Λίπος και απώλεια μυϊκής μάζας
Όταν το ενδοκρινικό σας σύστημα είναι υπό πίεση υπάρχει μια μειωμένη παραγωγή ορισμένων ορμονών και μια υπερπαραγωγή κάποιων άλλων (κυρίως της κορτιζόλης).
Αυτό κάνει το σώμα να αποθηκεύει το λίπος για μελλοντική χρήση, δημιουργώντας αύξηση του λίπους στην κοιλιά, ένδειξη για την κόπωση των επινεφριδίων.
3.Χαμηλή λίμπιντο
Ένα από τα πιο εμφανή συμπτώματα της ορμονικής ανισορροπίας αποτελεί η χαμηλή λίμπιντο, η οποία ξεκινά με διαταραγμένο ύπνο.
Χωρίς την ποιότητα του ύπνου που χρειάζεστε για την παραγωγή ορμονών μπορεί να δημιουργηθούν ορμονικές ανισορροπίες.
4.Κόπωση
Αν αισθάνεστε κούραση και ατονία, προσέξτε τη διατροφή σας, διότι αυτή παίζει καθοριστικό ρόλο και στις ορμονικές διαταραχές.
5.Άγχος, νευρικότητα και κατάθλιψη
Το άγχος και η κατάθλιψη αποτελούν ενδείξεις ανισορροπίας, τοξικότητας και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αισθανόσασταν κανένα από τα παραπάνω αν η διατροφή σας ήταν σωστή.
Σημειώστε επίσης, ότι πολλά από αυτά τα συμπτώματα συνδέονται κάποιες φορές και με άλλα σωματικά προβλήματα.
Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να σας πει αν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: