Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Μύθοι περί σχέσεων

Είναι γεγονός ότι οποιουδήποτε είδους σχέση μεταξύ των ατόμων (πχ οικογενειακή, φιλική, επαγγελματική, ερωτική) χαρακτηρίζεται από υποκειμενικότητα.
Ακολουθώντας το ίδιο μονοπάτι που έχει επιλέξει κάποιος άλλος για μια πετυχημένη σχέση, δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό και ευεργετικό και για εμάς.
Υπάρχουν κάποιοι μύθοι γύρω από τις σχέσεις, τους οποίους -κακώς- εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην προσπάθειά μας να πετύχουμε σε μια σχέση.
Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους μύθους είναι οι ακόλουθοι:

Η μια και μοναδική αγάπη υπάρχει
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχει για τον καθένα μια αληθινή αγάπη ή το άλλο του μισό. Αυτό όμως είναι ο νούμερο ένα μύθος που κυκλοφορεί σήμερα. Δεν είμαστε με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο γιατί είναι ο μοναδικός που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μας και ταιριάζει με το μυαλό μας. Αλλά επειδή βρεθήκατε στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή. Τίποτα παραπάνω. Σαφώς και ταιριάζετε, αλλά εάν είχατε γεννηθεί σε άλλη χρονική περίοδο ή σε άλλη χώρα, πιθανότατα να είχατε γνωρίσει κάποιον άλλον με τον οποίο θα είχατε τα ίδια ή και παραπάνω κοινά. Άρα δεν αποκλείεται καθόλου να υπάρχει πάνω από μια αδελφή ψυχή για καθένα από εμάς.
Οι καλύτερες σχέσεις είναι αυτές μεταξύ ατόμων με παρόμοια προσωπικότητα
Η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι με ίδια προσωπικότητα ωθούνται και συνάπτουν σχέσεις μεταξύ τους πιο επιτυχώς από άλλους είναι λανθασμένη. Η μοναδικότητα και η ατομικότητά μας είναι η πιο σημαντική πτυχή της ζωής μας. Εάν υποθέσουμε ότι δύο άνθρωποι έχουν ακριβώς την ίδια προσωπικότητα και την ίδια νοοτροπία, τότε ακυρώνεται η έννοια της ατομικότητας. Η ομοιότητα μεταξύ δύο ανθρώπων είναι αρκετά αόριστο θέμα. Πράγματι θα βρεθούν ζευγάρια με κοινές αντιλήψεις που θα μοιάζουν σε πολλά πράγματα, αλλά ταυτόχρονα θα διαφέρουν σε άλλα τόσα.
Το παν σε μια σχέση είναι η αγάπη
Η άποψη ότι η αγάπη είναι το σύνολο μιας σχέσης είναι λάθος. Μια σχέση συνήθως ξεκινάει με έλξη και εξελίσσεται με αγάπη. Υπάρχουν εξίσου σημαντικές πτυχές σε μια σχέση που δίνουν νόημα σε μια σχέση και που πρέπει να καλλιεργούνται, όπως οι ευθύνες, οι υποχρεώσεις, η αφοσίωση και οι θυσίες. Η ιδιοσυγκρασία, η ταπεινότητα και η κατανόηση είναι επίσης σημαντικές παράμετροι για μια σχέση. Ουσιαστικά, η αγάπη είναι το υπόβαθρο για να μπορέσουν να αναπτυχθούν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά.
Μια καινούρια σχέση είναι το φάρμακο μετά από έναν χωρισμό
Η γνωστή φράση «ο έρωτας με έρωτα περνάει» πρέπει να τηρεί ορισμένες προϋποθέσεις για να έχει αντίκτυπο στην πραγματικότητα. Η κοινώς αποδεκτή πεποίθηση ότι μετά από έναν χωρισμό, η κατάλληλη θεραπεία είναι να βρεθεί κανείς σε μια άλλη σχέση σε χρόνο ντε τε είναι μύθος. Το ιδανικό μετά από μια σχέση που έφτασε στο τέλος της είναι να περάσει ο καθένας λίγο με τον εαυτό του. Να συνειδητοποιήσει τους λόγους του χωρισμού και να τους αναλύσει, ώστε να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη στο μέλλον. Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει περάσει από αυτό το στάδιο του διαλόγου με τον εαυτό του, το πιο πιθανό είναι να προσθέσει έναν ακόμα χωρισμό πολύ σύντομα.
post4life.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: