Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Οι πέντε "ανατροπές" στη ρύθμιση των 100 δόσεων - Τι αλλάζει, ποιοι επωφελούνται

Πέντε ριζικές αλλαγές στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, επιστρατεύοντας μέχρι και «κούρεμα» προστίμων έως και κατά 50%, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αυξήσει την ελκυστικότητα της ρύθμισης και συνακόλουθα τις εισπράξεις εσόδων με φόντο τα άδεια ταμεία του δημοσίου.
Η υστέρηση κοντά στο 1 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο χτύπησε καμπανάκι στην Καραγιώργη Σερβίας επιταχύνοντας τις αποφάσεις για δραστικές αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών.

Διαπιστώθηκε ότι οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ δεν ήταν καν 200 εκατ. ευρώ (από 450 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν) καθώς πολλοί φορολογούμενοι φάνηκαν να προσδοκούν κατάργηση και των δύο τελευταίων δόσεων του φόρου ακινήτων.
Ίσως γι' αυτό η υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη από το βήμα της Βουλής απηύθυνε έκκληση στους φορολογούμενους να πληρώσουν τις δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ που απομένουν στο 2015, πριν καταργηθεί ο φόρος.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η ίδια η ρύθμιση οφειλών.
Οι φορολογούμενοι προσδοκώντας αλλαγές που είχε προαναγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση σταμάτησαν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους. Τα δεδομένα είναι απογοητευτικά:

* 200.000 φορολογούμενοι σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων έχει προσελκύσει η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

* 2 δισ. ευρώ από τα 75 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν ρυθμιστεί

* 13,768 δισ. ευρώ είναι τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία που δημιουργήθηκαν μόνο στη διάρκεια του 2014.

Το τρίτο καμπανάκι στα έσοδα ήρθε από την πλευρά των παρακρατούμενων φόρων.
Οι εισπράξεις «πάτωσαν» σύμφωνα με πληροφορίες τον Ιανουάριο, κυρίως στο μέτωπο του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών ενώ και η απόφαση για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ (από τις 30 Ιανουαρίου στις 27 Φεβρουαρίου) οδήγησε τις εισπράξεις ΦΠΑ σε υστέρηση 200 εκατ. ευρώ.
Σε αυτό το φόντο, καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει.
Το σχέδιο για τη ριζική αλλαγή της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών επεξεργάζονται με εντατικούς ρυθμούς η Ν. Βαλαβάνη και οι συνεργάτες της, ο έτερος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας έχει υποβάλλει δέσμη προτάσεων «για να αυξηθεί κατακόρυφα η ελκυστικότητα της ρύθμισης» ενώ και η ΓΓΔΕ Κ. Σαββαϊδου με τους συνεργάτες της μετέχουν ενεργά στην οριστικοποίηση των αποφάσεων.
Στο τραπέζι έχουν τεθεί προτάσεις οι οποίες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αφορούν:

1. « Κούρεμα» προστίμων.
Σε αντίθεση με την ισχύουσα ρύθμιση στην οποία «κουρεύονται» μόνο οι προσαυξήσεις επί της αρχικής οφειλής έως και 90% αντιστρόφως ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που επιλέγει ο οφειλέτης, το σχέδιο προβλέπει «κούρεμα» και των προστίμων.
Εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια.
Είτε «κούρεμα» και των προστίμων κατά έως και 50%, είτε εναλλακτικά να τεθεί ανώτατο όριο βεβαιωμένων προστίμων και προσαυξήσεων στο ύψος του 50% του αρχικά οφειλόμενου κεφαλαίου.
Τα ποσοστά δεν έχουν ακόμα κλειδώσει.

Αν περάσει η δεύτερη εκδοχή για «κούρεμα» 50% σε συνάρτηση με το αρχικό κεφάλαιο αυτό σημαίνει πως για μια αρχική οφειλή 3.000 ευρώ στην οποία έχουν προστεθεί πρόστιμα και προσαυξήσεις 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο φορολογούμενος να καλείται να ξεπληρώσει συνολικά 8.000 ευρώ , απευθείας το οφειλόμενο ποσό θα περιοριστεί στα 4.500 ευρώ.
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και η αρμόδια υπουργός Ν. Βαλαβάνη αναμένεται εκτός απρόοπτου να δώσει το περίγραμμα της νέας ρύθμισης την ερχόμενη Τετάρτη.

2. Κατάργηση της ελάχιστης δόσης των 50 ευρώ.
Με τη σημερινή μορφή της ρύθμισης, η ελάχιστη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 50 ευρώ.
Εξετάζεται, ειδικά για όσους έχουν σχετικά μικρές οφειλές π.χ έως 3.000 ευρώ να απαλειφθεί ο όρος της ελάχιστης δόσης.
Αν για παράδειγμα κάποιος οφείλει συνολικά 1.000 ευρώ, θα μπορεί εφόσον επιλέξει τις 100 δόσεις να πληρώνει δέκα ευρώ το μήνα.

3. 100 δόσεις για όλους.
Σήμερα, οι οφειλέτες που χρωστούν έως 15.000 ευρώ μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως εκατό δόσεις.
Όσοι χρωστούν περισσότερα μπορούν να επιλέξουν έως και 72 δόσεις.
Με τις αλλαγές, όλοι θα μπορούν να ενταχθούν σε έως εκατό δόσεις.
Περισσότερες δόσεις όμως, θα συνεπάγονται και περισσότερες προσαυξήσεις.

4. Τέλος το πλαφόν του 1 εκατ. ευρώ.
Η πρόβλεψη ορίου οφειλής έως 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υπαχθεί κάποιος φορολογούμενος στη ρύθμιση, αποδείχθηκε ένα από τα μεγάλα λάθη.
Κι αυτό γιατί από τα 75 δισ. ευρώ των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών, οι οφειλέτες με χρέη κάτω του 1 εκατ. ευρώ έκαστος, αθροίζουν συνολική οφειλή 16 δισ. ευρώ.
Κοντά στα 60 δισ. ευρώ χρεών λοιπόν έμεναν εκτός ρύθμισης εκ των προτέρων.
Το όριο αυτό, είτε θα αυξηθεί στα 3 εκατ. ευρώ, είτε δεν θα υπάρχει καν όριο.

5. Παράταση. Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση που λήγει στις 31 Μαρτίου θα επεκταθεί για τουλάχιστον ένα μήνα.
Παράλληλα στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, έναντι της 30 Σεπτεμβρίου 2014 που ισχύει σήμερα.
ΠΗΓΗ. thestival.gr

"Στηρίξτε το xenofontas.gr με ένα like στη σελίδα μας στο Facebook"

Δεν υπάρχουν σχόλια: