Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Η απόκτηση παιδιού εν μέσω κρίσης

Γράφει η Άννα-Μαρία Παπαλόη
Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι η απόκτηση ενός παιδιού είναι το πολυτιμότερο δώρο στη ζωή ενός ανθρώπου.
Οι δυσμενείς όμως οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες κάνουν τα ζευγάρια να διστάζουν να προχωρήσουν στην απόκτηση ενός παιδιού.

Η ανασφάλεια για το μέλλον είναι διάχυτη στην Ελλάδα, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά για τα πλάνα δημιουργίας οικογένειας, με το σκεπτικό αφενός οτι η απόκτηση παιδιών συνεπάγεται ένα επιπρόσθετο, υπέρογκο οικονομικό κόστος και αφετέρου οτι οι προοπτικές διαγράφονται τόσο ζοφερές που τα παιδιά, τα οποία θα έρθουν στον κόσμο θα δυσκολευτούν για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.
Έτσι, η κρίση που βιώνει η χώρα μας οδηγεί τα ζευγάρια στην απόφαση να μην κάνουν παιδιά αφού η οικονομική ανέχεια καθιστά αδύνατη την απόκτηση ενός μωρού.
Δυστυχώς η οικονομική κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια στα νέα ζευγάρια οχι μόνο να αποκτήσουν αλλά και να αναθρέψουν παιδιά, με αποτέλεσμα ο ετήσιος αριθμός των γεννήσεων να μειώνεται ραγδαία και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας να γιγαντώνεται.
Είναι λογικό η ανεργία, τα χαμηλά εισοδήματα, η περικοπή των επιδομάτων και των κοινωνικών υπηρεσιών να λειτουργούν αποτρεπτικά, αφού οι δαπάνες για την ανατροφή των παιδιών είναι δυσβάσταχτες για πολλούς νέους ανθρώπους, που είτε έχουν χάσει τη δουλειά τους, είτε βλέπουν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται δραματικά εξαιτίας των συνεχών περικοπών στους μισθούς.
Επομένως διαπιστώνουμε οτι, εξαιτίας αυτών των παραγόντων υπάρχει ο κίνδυνος αμέσως μετά την οικονομική κρίση να εκδηλωθεί και μια δημογραφική γήρανση, κάτι δηλαδή που μπορεί να έχει και καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα μετατρέποντας την σε μια «χώρα ηλικιωμένων».
Όλοι θα πρέπει να προσπαθούμε για το καλύτερο!
ΠΗΓΗ.post4life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: