Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Οι νέοι που τόλμησαν μέσα στο 2014

Και πέτυχαν, κόντρα στις σημερινές αντιξοότητες.
Τους θυμόμαστε!
Τα κακά νέα είναι ότι η νέα γενιά είναι αυτή που χτυπήθηκε περισσότερο από την ανακατωσούρα της περιβόητης οικονομικής κρίσης.
Τα καλά νέα είναι ότι αυτή ακριβώς η νέα γενιά κατάλαβε από πολύ νωρίς ότι τα δεδομένα άλλαξαν ανεπιστρεπτί, και κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες δείχνει τα τελευταία χρόνια πιο τολμηρή από ποτέ.
Δοκιμάζουν, εφευρίσκουν, επιχειρούν, ανασκευάζουν, κατασκευάζουν, φτιάχνουν κάτι ολόδικό τους – μεγάλο ή μικρό- και τελικά πετυχαίνουν ακόμα και σε διεθνές επίπεδο.
Ξαναθυμόμαστε τους πιο τολμηρούς νέους που μας ενέπνευσαν το 2014.
1. Horizon: Από το δωμάτιο του πατρικού σπιτιού, στο Νο1 της Apple
Δύο νέοι Θεσσαλονικείς δημιούργησαν μία εφαρμογή που σαρώνει σε Αμερική και Ευρώπη.



Δύο 28χρονοι developers, ο Πέτρος Δουβαντζής και ο Στέλιος Πετράκης, σχεδίαζαν το Horizon, ένα app που βοηθά το χρήστη να τραβά οριζόντια βίντεο ανεξάρτητα από το πώς κρατά την συσκευή του- και ολόκληρος ο πλανήτης αναφώνησε "Επιτέλους!"
Αμέσως μετά την κυκλοφορία της, η εφαρμογή έφτασε στο Νο1 των ηλεκτρονικών καταστημάτων της Apple σε πολλές χώρες, ενώ όλα τα κορυφαία ειδησεογραφικά δίκτυα παγκοσμίως μιλούσαν γι' αυτή.




2. Αριστοτέλης, Πλάτωνας και Θουκυδίδης σε android μορφή
Ο Αντώνης Πανώρης μεταφέρει έργα αρχαίων, κλασικών και νέων συγγραφέων στις συσκευές μας.




Ο Αντώνης Πανώρης, έχει καταφέρει να παντρέψει τα κλασικά έργα με την τεχνολογία και τα αποτελέσματα μπορείς να τα κάνεις δωρεάν download στην οθόνη σου.
Σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο οι Android εφαρμογές που έχει επιμεληθεί ξεπερνούν τις 260 με πάνω από 270.000 εγκαταστάσεις σε όλον τον κόσμο.
Τα πρώτα «βιβλία» που μετέτρεψε σε μορφή Android ήταν τα άπαντα του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα, με εκατοντάδες έργα τους ενσωματωμένα σε κάθε εφαρμογή αντίστοιχα.



3. Ο Βασίλης Ντούρος και τα χειροποίητα σαπούνια του στις αγορές του κόσμου
Η ευρηματική "Snob Duck" από την Τρίπολη και η επιτυχία μιας προσπάθειας που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα.




Tα σαπούνια "Snob Duck" είναι όλα χειροποίητα και κατασκευάζονται στο εργαστήριό του Βασίλη στην Τρίπολη.
Κάθε μήνα η παραγωγή δεν ξεπερνά τα 1500 κομμάτια. Η κατασκευή τους γίνεται με τη ψυχρή μέθοδο, κόβονται με το χέρι, φέρουν τη σφραγίδα με την πάπια - έμβλημα και πακετάρονται στις επίσης χειροποίητες συσκευασίες για να αποσταλούν προς πώληση σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική.




4. Η πρώτη εφαρμογή που φέρνει όλες τις ελληνικές Σχολές στα χέρια σου
Γνωρίσαμε τους δημιουργούς της Studdle



"Στο εξωτερικό απ' όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχει αντίστοιχη "όλα σε ένα" εφαρμογή. Θέλουμε η εφαρμογή να αγαπηθεί από το κοινό, και να βελτιώνεται συνεχώς, μέσα από την κριτική και τα σχόλια των χρηστών μας. Στην ουσία προσπαθήσαμε να συμπυκνώσουμε όλες τις ανάγκες ενός φοιτητή σε μία εφαρμογή. Το αν τα καταφέραμε ή όχι, ελπίζουμε να μας το πουν οι ίδιοι οι φοιτητές!"

5. Fixed Gear, δέματα, και γκάζια στον Θερμαϊκό
Ο Κυριάκος και ο Σάκης ίδρυσαν την πρώτη εταιρεία ταχυμεταφορών με ποδήλατα στην Θεσσαλονίκη.



6. Τα πιο ιδιαίτερα χειροποίητα ποδήλατα φτιάχνονται στην Καρδίτσα
Ο αυτοδίδακτος Βαγγέλης Κακαργιάς ίδρυσε την Curba Handmade Bicycles σε ένα εργαστήριο στην αυλή του σπιτιού του.

"Η διαδικασία γίνεται 100% στο χέρι σε ότι αφορά την δημιουργία του σκελετού ή ακόμη και κάποιων περιφεριακών εξαρτημάτων. Ακόμη και το βάψιμο του ποδηλάτου εγώ το κάνω. Όλα γίνονται κυριολεκτικά στο χέρι, χωρίς μηχανήματα. Από την πιο μικρή βίδα μέχρι και το πιο μεγάλο τμήμα του ποδηλάτου."




"Η διαδικασία γίνεται 100% στο χέρι σε ότι αφορά την δημιουργία του σκελετού ή ακόμη και κάποιων περιφεριακών εξαρτημάτων. Ακόμη και το βάψιμο του ποδηλάτου εγώ το κάνω. Όλα γίνονται κυριολεκτικά στο χέρι, χωρίς μηχανήματα. Από την πιο μικρή βίδα μέχρι και το πιο μεγάλο τμήμα του ποδηλάτου."

7.H Θεσσαλονίκη των εναλλακτικών ξεναγών
Οι πιο δραστήριες ομάδες της πόλης μας μυούν στις θεματικές ξεναγήσεις, και μοιράζονται με το LIFO.gr απίθανα μυστικά της πόλης.



Τον τελευταίο χρόνο η Θεσσαλονίκη ζει στον ρυθμό των εναλλακτικών ξεναγήσεων. Τρεις ομάδες νέων ανθρώπων είναι υπεύθυνες για τους θεματικούς περιπάτους που είναι η νέα τάση της πόλης τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες της.

Λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές περιηγήσεις, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, διαδρομές σε τόπους σκοτεινής μνήμης, περίπατοι που 'ξεθάβουν' απίθανα trivia της πόλης, ξεναγήσεις στην βιομηχανική ιστορία της πόλης, ακόμα και περιηγήσεις στα τοπόσημα που γέννησαν τους αστικούς της θρύλους, προσφέρουν μία νέα, απρόσμενη, οπτική της συμπρωτεύουσας.

8. Μια Ελληνίδα πίσω από την "Wikipedia της Τέχνης"
H Φωτεινή Βαλεοντή μας μιλά από το Λονδίνο για την βραβευμένη πλατφόρμα USEUM



"Όραμά μου είναι να απευθυνόμαστε κατευθείαν στο USEUM όταν θέλουμε να ψάξουμε έργα του Rembrandt ή και κάποιου εν ζωή καλλιτέχνη, και να μην πηγαίνουμε στο Google, με τον ίδιο τρόπο που ήδη αναζητούμε αναζητούμε ταινίες κατευθείαν στο IMDB"

9. Μία εγκληματολόγος φτιάχνει τα πιο ιδιαίτερα ελληνικά αξεσουάρ για κατοικίδια
Ohhh My Dog! Η Κρίστη Κωσταράκου μας παρουσιάζει την πρώτη της pet lifestyle συλλογή.


"Κάθε κομμάτι της συλλογής είναι χειροποίητο, φτιαγμένο από ανθρώπινα χέρια στην Ελλάδα. "

"Ο Έλληνας νομίζει πως είναι φιλόζωος επειδή χαϊδεύει το chihuahua της κυρίας δίπλα, προσφωνεί μερικά "πωπω τι γλυκούλι..να το χαίρεστε" στη θέα κάθε χαριτωμένου κουταβιού"

"Οτιδήποτε δημιουργούμε έχει να κάνει με την ανάγκη του ζώου. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να καταλάβεις την προσωπικότητα του ζώου και να την σεβαστείς ξεπερνώντας εγωιστικά ανθρώπινα κατάλοιπα (βλέπε ρούχα για κατοικίδια, βαφές τριχώματος κτλ)."

10. Δύο Θεσσαλονικιές κατασκευάζουν και πουλούν τα επιτραπέζιά τους σε όλο τον κόσμο
Παίξαμε μία παρτίδα με τις "Purple Games"




"Η κρίση έχει και τα θετικά της! Το κυριότερο είναι ότι σε αναγκάζει να βγεις από το αίσθημα ασφάλειας και σου δίνει τη δυνατότητα να ρισκάρεις, αφού πλέον δεν έχεις και πολλά να χάσεις."



11.Σανίδες αλά ελληνικά
Ο Δημήτρης ζει για το επόμενο κύμα, και κατασκευάζει 100% χειροποίητες πανέμορφες σανίδες στην Γλυφάδα.




"Αν και η Ελλάδα θεωρητικά δεν έχει τις προδιαγραφές για surf, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια εντυπωσιακή αύξηση των ανθρώπων που ασχολούνται.

Όλα τα μέρη που ενδείκνυνται για surf σφύζουν από ζωή χειμώνα καλοκαίρι, και το επίπεδο των αναβατών έχει εκτοξευτεί."

12. Οι 2objectrepair κάνουν θαύματα με τα παλιά έπιπλα!
Στο πιο ιδιαίτερο παλαιοπωλείο της Θεσσαλονίκης η τέχνη της μεταποίησης περνάει σε άλλο επίπεδο.



Η κύρια ιδέα πίσω από το εγχείρημα ήταν η ανακύκλωση και η αλλαγή χρηστικότητας vintage επίπλων και αντικειμένων, με μια πινελιά σύγχρονου design.

Αλλαγή που συμβαίνει αποκλειστικά από τα χέρια τους:

Δύο νέοι άνθρωποι δεν δίστασαν εν μέσω κρίσης να ενσαρκώσουν το παλιό καλό επάγγελμα του ταπετσιέρη και συντηρητή επίπλων επιστρατεύοντας την σύγχρονη αισθητική τους, και μας έκαναν να στρέψουμε το βλέμμα μας σε πιθανούς θησαυρούς που έστεκαν παραμελημένοι στο σπίτι της γιαγιάς..



13. Από την Αθήνα στον Κρόκο Κοζάνης
Η όμορφη ιστορία του Μανόλη Βασιλειάδη και της Ζωής Ναλμπάντη.




"Αναμφισβήτητα η επαρχία προσφέρει αρκετές επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα του τουρισμού, της παραγωγής και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, της αξιοποίησης ιδιαίτερων φυσικών πόρων.

Ναι αποτελεί η επαρχία διέξοδο στην κρίση, αρκεί να υπάρχει ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο, να έχει δηλαδή έμπνευση, καινοτομία και ρεαλισμό, καθώς και το απαιτούμενο κεφάλαιο για την επένδυση."



14. Μια μέρα στο Vintage Bicycle Workshop
Συναντήσαμε τον πρώην μηχανικό αεροσκαφών που σήμερα 'τρέχει' το μοναδικό εργαστήρι αναπαλαίωσης και ανακατασκευής ποδηλάτων στην Θεσσαλονίκη.



"Καλό είναι να ξεκινήσει σιγά σιγά μια ποδηλατική παιδεία στη χώρα, κι ας ξεκινήσει κι από μόδα. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα υπόβαθρο στην ποδηλατική ιστορία. Δεν είχε ποτέ. Ο μόνος τρόπος είναι να διεκδικείς κάθε μέρα τον χώρο σου σαν ποδηλάτης. Να βγαίνεις έξω με το ποδήλατο, με θράσος. Τότε μόνο μπορεί να αλλάξει κάτι."

"Δουλεύω μέρα νύχτα, στην κυριολεξία, αλλά η δουλειά δεν έγινε ποτέ ρουτίνα. Κάθε μέρα ανυπομονώ να ανοίξω το εργαστήριο. Κάθε μέρα μαθαίνω, και έχω πάρει τον δρόμο της εξειδίκευσης που νομίζω ότι είναι κι αυτή που αποδίδει, σε κάθε τομέα."




15. Το πρώτο ελληνικό Surf Shop είναι γεγονός
Spread the news, η Ελλάδα έχει ΚΥΜΑ!




"Το KYMA Surf Shop είναι μια παλιά ιστορία.

Και κατά το παρελθόν είχαν παραχθεί αρκετά προϊόντα, αλλά όλο αυτό χρειάστηκε, εκτός από μπάτζετ, και χρόνο και παρά πολλή προετοιμασία, γιατί το ΚΥΜΑ θέλει να είναι ένα ολοκληρωμένο surf brand με χαμηλές τιμές, ώστε ο καταναλωτής να δελεάζεται και να μην καταφεύγει μόνο στα εισαγόμενα προϊόντα.

Τώρα νομίζω πως είναι η κατάλληλη στιγμή, υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και ο κόσμος είναι πολύ πιο ενημερωμένος και έτοιμος."

16. Τρεις Έλληνες πίσω από ένα παιχνίδι με μισό εκατομμύριο downloads
Γνωρίσαμε την τρομερή ομάδα του "Πες Βρες"



Μέχρι και σήμερα περισσότεροι από 500.000 μοναδικοί χρήστες έχουν κατεβάσει το «Πες βρες» στο κινητό ή στο tablet τους. Από αυτούς οι 200.000 το παίζουν τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, έχοντας καταγράψει εκατομμύρια ώρες παιχνιδιού.

17. Δήμητρα Διδαγγέλου: η ψυχολόγος που πήρε τα βουνά
Αφού έχουμε χάσει όσα θεωρούσαμε δεδομένα, τουλάχιστον τη νέα βάση ας τη φτιάξουμε όπως θέλουμε εμείς.




Σπούδασε ψυχολογία.
Εν μέσω κρίσης, έφυγε από την Αθήνα για τις Πινακάτες Πηλίου. Από κει κάνει online μαθήματα θεραπευτικής γραφής, γράφει καθημερινά στο ηλεκτρονικό της περιοδικό και διοργανώνει ομιλίες με ψυχολόγους.

Πρόσφατα, την επέλεξε η Ε.Ε., ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους Ευρωπαίους, ως το πιο επιτυχημένο παράδειγμα νέου επιχειρηματία για το πρόγραμμα Erasmus for Young Entrepreneurs.

18. Forever Classic Apparel:
Ένα νέο ξεχωριστό ελληνικό brand Ο Χάρης Καταρέλος σχεδιάζει ρούχα που μένουν για πάντα και μιλάει στο LIFO.gr



"Τα περισσότερα πανιά μας υφαίνονται από το μηδέν στην Ελλάδα κάτω από τις οδηγίες μας, αλλά αρκετές φορές αγοράζουμε και έτοιμα υφάσματα από την εγχώρια αγορά.
Αποφασίσαμε να δουλεύουμε με ελληνικά υφάσματα γιατί, πρώτον, η Ελλάδα έχει τεράστια παράδοση στην υφαντουργία, και δεύτερον γιατί θέλουμε να είμαστε πάνω από την παραγωγή. Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε με ένα πολύ πολύ μικρό budget"



"Εμπορικά, η ελληνική μόδα, ανθεί σίγουρα. Ανοίγουν καθημερινά καινούργιες επιχειρήσεις, κι αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Νομίζω ότι υπάρχει τεράστιο κομμάτι της πίτας που πρέπει να φύγει από τους κολοσσούς και να περάσει πίσω σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις."

19. Τα πιο ξεχωριστά χειροποίητα γυαλιά ηλίου φτιάχνονται στην Σύρο
Οι δημιουργοί τους εξηγούν στο LIFO.gr πώς το ξύλο στάθηκε η έμπνευσή τους.



Φτιαγμένα εξ' ολοκλήρου στο χέρι το κάθε ζευγάρι γυαλιών είναι μοναδικό κομμάτι, και φτιάχνεται κατά παραγγελία σε ένα μικρό εργαστήριο από Συριανούς τεχνίτες.

Η έμπνευση της Ελένης Βακονδίου και του Περικλή Θερριού ήρθε ένα πρωί παρατηρώντας τις ακτίνες του ήλιου πάνω στα ξύλινα έπιπλα, και συνέπεσε εντελώς συμπτωματικά με την έκρηξη της μόδας του ξύλινου γυαλιού παγκοσμίως.


"Το ξύλο είναι ζωντανό, μυρίζει, σου πληγώνει τα χέρια, αναπνέει µαζί σου και μεγαλώνει ηλικιακά όπως τα πάντα γύρω μας σ' αυτόν τον κόσμο. "

ΠΗΓΗ. lefkadaslowguide.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: