Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Τι κρύβεται πίσω από την πτώση στις τιμές του πετρελαίου;Πανικός και γεωπολιτικές σκοπιμότητες

O συνδυασμός της υπερπροσφοράς με τη χαμηλή ζήτηση παγκοσμίως, είναι η αιτία που «σκοτώνει» τις τιμές του πετρελαίου.
Τον γρίφο της ραγδαίας πτώσης στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν υποχωρήσει 29% από τον περασμένο Ιούνιο, στα 81,36 δολ. για το αργό, επιχειρούν να λύσουν αναλυτές, επενδυτές και ΟΠΕΚ. Με φόντο τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από τη Δύση λόγω της εμπλοκής της στην ουκρανική κρίση και την αστάθεια που επικρατεί στις χώρες της Μέσης Ανατολής,δεν λείπουν οι φωνές που κάνουν λόγο για ένα παιχνίδι γεωπολιτικής στρατηγικής, με στόχο να πληγεί κυρίως η οικονομία της Ρωσίας και τις ΗΠΑ να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο.

Όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) ο πανικός έχει κυριεύσει τις αγορές πετρελαίου.
Ο ΟΠΕΚ επιχειρεί να καθησυχάσει τις μεγάλες παραγωγούς χώρες, τονίζοντας ότι θα επανέλθει η ισορροπία στην προσφορά και τη ζήτηση για τον μαύρο χρυσό, καθώς ο συνδυασμός της υπερπροσφοράς με τη χαμηλή ζήτηση παγκοσμίως, είναι η αιτία που «σκοτώνει» τις τιμές.
Αισθητές οι συνέπειες της πτώσης στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου στην περιοχή των 80 δολ. το βαρέλι, πλήττει πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, οι οποίες έχουν στηρίξει τους προϋπολογισμούς τους σε υψηλότερα επίπεδα τιμών για τον μαύρο χρυσό.
Σύμφωνα με το CNN Money, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του Ιράν έχει βασιστεί στην παραδοχή ότι το πετρέλαιο διαπραγματεύεται στα 135 δολ. όπως προκύπτει από τα στοιχεία των Deutsche Bank και Thomson Reuters.
Την ίδια ώρα ο προϋπολογισμός της Σαουδικής Αραβίας προβλέπει το πετρέλαιο στα 95 δολ. το βαρέλι.
 «Οι χώρες πετρελαιοπαραγωγοί αισθάνονται τις συνέπειες της πτώσης των τιμών.
Το ζήτημα είναι ποια χώρα μπορεί να τις αντέξει», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Phil Flynn, ενεργειακός αναλυτής της Price Futures Group.
Και εξηγεί ότι η προσπάθεια των χωρών αυτών να πουλήσουν το πετρέλαιο κάτω από τις τιμές που προβλέπει ο προϋπολογισμός τους, μοιάζει με έναν διαγωνισμό.
«Τρώνε ο ένας τον άλλο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. «Τρύπα» στον προϋπολογισμό της Ρωσίας η πτώση στις τιμές του πετρελαίου.
Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου έχει ήδη δημιουργήσει «τρύπα» στον προϋπολογισμό της Ρωσίας. Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Anton Siluanov προειδοποίησε ότι πρέπει να γίνουν περικοπές στον προϋπολογισμό, καθώς δεν αντανακλά τις αλλαγές στη ρωσική οικονομία, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και της πτώσης στις τιμές του πετρελαίου.
Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός της ρωσικής οικονομίας για την περίοδο 2015-2017 είναι βασισμένος στο ότι η τιμή του αργού πετρελαίου διαπραγματεύεται στα 104 δολ. το βαρέλι το 2014 και στα 100 δολ. το 2015-2017.
Ο υπουργός Οικονομικών ήδη μιλά για την ανάγκη περικοπών στις δαπάνες κατά 10% προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Σημειώνεται ότι πάνω από το 50% των εσόδων της Ρωσίας το 2013, ύψους 191 -195 δισ. δολ. προήλθε από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Ισχυρός «παίκτης» οι ΗΠΑ Ιδιαίτερα σημαντικός κρίνεται ο ρόλος των Αμερικανών.
Οι ΗΠΑ αποτελούν τον «παίκτη» που αλλάζει τους συσχετισμούς στην ενεργειακή σκακιέρα καθώς παράγουν πλέον μια άνευ προηγουμένου ποσότητα πετρελαίου.
Μπορεί να μην εξάγουν μαύρο χρυσό, ωστόσο το γεγονός ότι μειώνουν τις εισαγωγές, αλλάζει τα δεδομένα και μειώνει την εξάρτηση από ασταθείς χώρες της Μέσης Ανατολής.Υποβαθμίζουν εκτιμήσεις οι αναλυτές.
Η εικόνα που επικρατεί στην αγορά πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, οδήγησε μεγάλους οίκους να υποβαθμίσουν τις εκτιμήσεις τους.
Η Goldman Sachs υποβάθμισε στα 75 δολάρια την τιμή του πετρελαίου WTI για το α’ 3μηνο του 2015. Παράλληλα, για την τιμή του Brent, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένει πτώση στα 85 δολάρια ανά βαρέλι, έναντι 100 δολαρίων της αρχικής εκτίμησης. Η UBS αναθεώρησε στα 88 δολάρια τη μέση τιμή του πετρελαίου WTI για το 2015 και στα 94 δολάρια για το Brent.
Συγχρόνως, η Commerzbank υποβάθμισε στα 85 δολάρια/βαρέλι την τιμή του πετρελαίου Brent για το 2015, έναντι 105 δολ. το βαρέλι προηγουμένως.
ΠΗΓΗ.papaioannou-giannis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: