Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Πρώτοι και σε άνδρες-γυναίκες οι Έλληνες στο Παγκόσμιο Beach Wrestling

Επιβλητική ήταν η παρουσία των Ελλήνων παλαιστών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης στην Άμμο στην Παραλία Κατερίνης μετά και την ολοκλήρωση των αγώνων στις κατηγορίες των ανδρών και των γυναικών......την Κυριακή, στις οποίες η ελληνική ομάδα αναδείχθηκε πρώτη μεταξύ των ομάδων, ύστερα από την επικράτησή της και στις κατηγορίες εφήβων-νεανίδων και παίδων-κορασίδων τις προηγούμενες ημέρες. Παράλληλα ο Υφυπουργός Παιδείας Κώστας Κουκοδήμος πρότεινε στη διεθνή ομοσπονδία τη μόνιμη διεξαγωγή του πρωταθλήματος στη χώρα μας.
Ο απολογισμός της ημέρας για τα ελληνικά χρώματα ήταν δύο χρυσά, τέσσερα ασημένια και τρία χάλκινα μετάλλια, ενώ η ελληνική ομάδα κατέκτησε και τα δύο κύπελλα για τις ομαδικές βαθμολογίες των ανδρών και των γυναικών.

Η παρουσία-έκπληξη της πρωταθλήτριας στην πάλη σάλας Μαρίας Πρεβολαράκη χάρισε στην ελληνική ομάδα την πρώτη θέση στα 60 κιλά, με την αθλήτρια του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου να δηλώνει ότι την κέρδισε η... άμμο, έστω κι αν δήλωσε συμμετοχή την τελευταία στιγμή.
«Ήταν μια μεγάλη διοργάνωση και ήθελα και εγώ να τη στηρίξω.
Επρόκειτο για ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη χώρα μας. Είμαι ικανοποιημένη αφού ήταν η πρώτη μου φορά στην άμμο, αλλά όχι κι η τελευταία!
Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία και λέω να το καθιερώσω,» δήλωσε η Πρεβολαράκη, που άφησε δεύτερη τη Μίρουγιερτ Ντουνμπάγιεβα από το Καζακστάν και τρίτη τη Ρίκε Γιουλ Μπούγγε από τη Νορβηγία.
Ασημένιος ήταν ο 29χρονος Απόστολος Τασκούδης, που ηττήθηκε στον τελικό των 70 κιλών από τον Ρουμάνο Τόμι Κλάουσν Χινονεάνου, και δεν κατάφερε να κατακτήσει το τρίτο σερί χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Άμμο.
Τρίτος στην κατηγορία αναδείχθηκε ο Ρώσος Βασίλι Στρουκόφ.
«Ήταν πολύ καλός ο Ρουμάνος, γεμάτος νεύρο, αλλά όταν πήγα να κάνω την πρώτη κίνησή μου στον αγώνα με έκοψε ο διαιτητής καθώς δεν άφησε να εξελιχθεί η φάση.
Αυτό με επηρέασε τόσο βαθμολογικά όσο και ψυχολογικά, και μετά έπρεπε να είμαι πολύ πιο προσεκτικός,» εξήγησε ο παλαιστής του συλλόγου του Αγίου Γεωργίου Σερρών.
Χρυσό κατέκτησε και η Αθηνά Γιαννουσά, στα 70 κιλά, σε μια κατηγορία όπου και τα τρία μετάλλια κατέληξαν σε Ελληνίδες. Δεύτερη ήταν η Ειρήνη Γαβρανίδου και τρίτη η Βιργινία Τσακνάκη.
«Ήταν πάρα πολύ ωραία η διοργάνωση, πραγματικά τέλεια, από τη φιλοξενία στην Κατερίνη έως και την τελευταία λεπτομέρεια στους αγώνες,» είπε η Γιαννουσά, του συλλόγου ΠΟΠ Χαλκίδας.
Στην κατηγορία των +70 κιλών των γυναικών το χρυσό πήγε στην Εσθονή Μάε Επ, το ασημένιο στην Νορβηγίδα Σόλχειμ Μουν Ίσελιν και το χάλκινο στην Κατερίνα Πιτσιάβα.
Στους άνδρες, το χρυσό στα 80 κιλά πήρε ο Ρώσος Λεονίντ Σπιριδόνοφ, το αργυρό ο Ούγγρος Νάγκι Μχάλι και το χάλκινο ο Σουηδός Καρλ Όσκαρ Φρέντρικσον.
Στο βάθρο των 90 κιλών ανέβηκαν δύο Έλληνες, ο αργυρός Δημήτρης Παπαδόπουλος και ο χάλκινος Ηλίας Μπούκης, αλλά το χρυσό πήγε στον Ρώσο Γιούρι Σταρόστιν.
Ασημένιο μετάλλιο πήρε η ελληνική ομάδα και στα +90 κιλά, με τον Θεόφιλο Αμπατζή, που ηττήθηκε στον τελικό από τον Ρουμάνο Βασίλε Βλαντ Κάρας. Τρίτος ήρθε ο Αμερικανός Άικ Άντονι Όκολι.
Στις ομαδικές βαθμολογίες, η Ελλάδα πρώτευσε στους άνδρες με δεύτερη τη Ρωσία και τρίτη τη Ρουμανία, ενώ στις γυναίκες πίσω από την ελληνική ομάδα τερμάτισαν η νορβηγική και η εσθονική.
Ένα... ελληνικό άλμα στο μέλλον πρότεινε ο Υφυπουργός Παιδείας για τον θεσμό, εξαίροντας τη συμβολή της διοργάνωσης στον τουρισμό και την ανάπτυξη της Ελλάδας.
«Πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός, όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για τη χώρα συνολικά. Έρχονται αθλητές, παράγοντες και συνοδοί από όλο τον κόσμο και βλέπουν τις ομορφιές της περιοχής.
Έτσι μετά διαφημίζουν στους δικούς τους τη χώρα, την Πιερία και την ελληνική φιλοξενία. Γι’αυτό κι εμείς προτείναμε στη Διεθνή Ομοσπονδία της Πάλης τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στην Άμμο στη χώρα μας σε μόνιμη βάση.
Όχι απαραίτητα εδώ, στην Κατερίνη, αλλά εναλλάξ σε διαφορετικές πόλεις,» είπε ο κ. Κουκοδήμος, που τίμησε με την παρουσία του την τελευταία ημέρα των αγώνων στο Almira Beach Bar.
Στη διοργάνωση, που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Παναγιώτη Ποικιλίδη, συμμετείχαν σχεδόν 200 αθλήτες από περίπου 20 χώρες από όλο τον κόσμο.
Οι αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2014 συνδιοργανώθηκαν από την Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης (ΕΟΦΠ), την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και τον Δήμο Κατερίνης, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης (FILA) και του Διεθνούς Ιδρύματος «Μέγας Αλέξανδρος».
ΠΗΓΗ.wrestlinghellas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: