Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Πως θα βρίσκουν γιατρό μετά την κινητικότητα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ!

Ανατροπές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και μάλιστα άμεσα θα δούνε οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι  του ΕΟΠΥΥ.
Καταρχάς σε περίπου έναν μήνα οπότε και αναμένεται να λήξει η κινητικότητα και θα ανοίξουν και πάλι τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν να τα επισκέπτονται.
Στο μεταξύ όμως όσο θα διαρκέσει η διαθεσιμότητα, οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας, τους συμβεβλημένους γιατρούς που είναι περίπου 4500 σε όλη τη χώρα αλλά και από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων επικουρικά όμως όπως τονίζεται από το υπουργείο Υγείας. Άλλωστε η πρόσβαση είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολη καθώς για ένα ραντεβού απαιτείται αναμονή μηνών.

Αμέσως μετά στο νέο σύστημα και όταν βεβαίως αυτό οργανωθεί, οι ασθενείς θα πηγαίνουν στα Κέντρα Υγείας τα οποία θα λειτουργούν με βάση τους σχεδιασμούς 24ωρες το 24ωρο επί 7 ημέρες.
Μέχρι όμως να οργανωθούν και να δοθούν οι λεπτομέρειες της λειτουργίας τους, θα πραγματοποιούν και εφημερίες μαζί με τα νοσοκομεία.
Βασικό πρόβλημα είναι βέβαια ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα δε διαθέτουν Κέντρα Υγείας παρά ελάχιστα αστικού τύπου.
Γι αυτό και τα πολυιατρεία όταν θα ξανανοίξουν θα μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου ώστε να παρέχουν βοήθεια όλο το 24ωρο.
Στο νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι θα έχουν ξανά πρόσβαση σε ιδιώτες γιατρούς που θα συμβληθούν με το ενιαίο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά πιθανώς και σε μικρές ιδιωτικές μονάδες δεδομένου ότι ήδη πολλοί ιδιώτες σκέφτονται να δημιουργήσουν μικρά κέντρα αφού ο νόμος Άδωνι ανοίγει διάπλατα την πόρτα στον ιδιωτικό τομέα.
Πάντως κάθε ασφαλισμένος θα έχει και τον δικό του προσωπικό γιατρό τον λεγόμενο οικογενειακό γιατρό στον οποίο θα μπορεί να απευθύνεται για τα πρώτα προβλήματα υγείας.
Η πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς ισχύει κανονικά για όλους τους ασφαλισμένους σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας.
ΠΗΓΗ. thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: