Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Eξετάσεις: Τι είναι η Τράπεζα Θεμάτων που μπαίνει στα σχολεία

Στα τέλη Μαΐου, οι μαθητές της Α΄ Λυκείου θα αποκτήσουν πρόσβαση στην Τράπεζα Θεμάτων από την οποία θα επιλεγεί με κλήρωση, το 50% των θεμάτων, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιλέγεται από τον διδάσκοντα κάθε μαθήματος.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το νέο σύστημα εξετάσεων θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά φέτος και η οργάνωση της Τράπεζας θα βασιστεί στην εθελοντική εργασία των καθηγητών, που θα κληθούν να καταθέσουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα θέματα σε κάθε μάθημα.
Πώς θα δημιουργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων για τη φετινή χρονιά
Οι σχολικοί σύμβουλοι, οι διευθυντές των σχολείων και οι καθηγητές θα κληθούν να καταθέσουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα θέματα κατά μάθημα. Κατόπιν, με εποπτεία του Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, επιτροπές εκπαιδευτικών, ανά ειδικότητα, θα κωδικοποιήσουν τα θέματα, με κριτήριο τον βαθμό δυσκολίας τους. Εκτιμάται ότι η Τράπεζα θα είναι έτοιμη μετά τις γιορτές του Πάσχα. Ουσιαστικά, το ΙΕΠ θα αναλάβει τον κύριο ρόλο στην οργάνωση της Τράπεζας φέτος, αφού δεν θα συσταθούν στον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων επιτροπές καθηγητών, με αρμοδιότητα τη δημιουργία θεμάτων.
Το νέο σύστημα
Τα περισσότερα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων θα ζητούν ανάπτυξη απάντησης.
Λιγότερα θα είναι πολλαπλής επιλογής.
Υπολογίζεται ότι τελικά (όχι από φέτος) στην Τράπεζα θα οργανωθούν 1.000 θέματα ανά μάθημα.
Τα θέματα θα είναι ομαδοποιημένα με κριτήριο το βαθμό δυσκολίας τους
Ο προαγωγικός βαθμός της Α΄Λυκείου θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,4 και το αποτέλεσμα των μονάδων θα προστίθεται στις μονάδες από τους βαθμούς της Β' και Γ' Λυκείου, καθώς και στις μονάδες από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις (σε 4 μαθήματα) ώστε να διαμορφωθεί το τελικό σύνολο μονάδων βάσει του οποίου κάθε υποψήφιος θα διεκδικεί μία θέση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
ΠΗΓΗ. sfygmos-notion.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: