Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Δείτε ποια είναι η διαφορά του ξέρω να τρώω σωστά από το τρώω σωστά

Πόσο απέχει η γνώση για τις αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής από την εφαρμογή τους;
Μια ομάδα ερευνητών από την Ελβετία θέλησε να αξιολογήσει κατά πόσο οι καταναλωτές αγνοούν ή παρανοούν τις διατροφικές οδηγίες (π.χ. πυραμίδα διατροφής) και τι επίπτωση έχει αυτό στις διατροφικές τους επιλογές.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι περισσότεροι καταναλωτές ήταν καλά πληροφορημένοι σχετικά με το πώς να έχουν μια υγιεινή διατροφή.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν εφάρμοζε τις γνώσεις αυτές στις καθημερινές διατροφικές επιλογές του, επομένως η θεωρητική γνώση δεν μεταφράζονταν σε πράξη.

Επίσης πολλοί καταναλωτές είχαν δυσκολία στο να αντιληφθούν την έννοια της ισορροπημένης διατροφής, γεγονός που ίσως σημαίνει πως ο όρος «ισορροπημένη» δεν είναι ευνόητος και μπερδεύει το μέσο καταναλωτή.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα ήταν πως οι ερωτηθέντες που θεωρούσαν ότι η υγιεινή διατροφή σήμαινε απλώς κατανάλωση βιταμινών (γεγονός που υποδεικνύει ότι δεν αντιλαμβάνονταν την πολυδιάστατη φύση της ισορροπημένης διατροφής), είχαν ακόμα περισσότερες δυσκολίες στην εφαρμογή των διατροφικών οδηγιών στην καθημερινή τους ζωή.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, αν και αφορούν ένα μέρος του πληθυσμού της Ελβετίας, δείχνουν πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η διατροφική γνώση και αντίληψη από την πρακτική εφαρμογή. Επομένως οι ειδικοί θα πρέπει να στοχεύουν όχι απλά στη θεωρητική εκπαίδευση του κοινού αλλά και στην εκμάθηση του τρόπου εφαρμογής των οδηγιών στις καθημερινές διατροφικές επιλογές.
Η απόκλιση από τις συστάσεις ίσως σημαίνει ότι πρέπει να γίνει αναθεώρηση στον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύεται το κοινό, έτσι ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικές οι καμπάνιες που στοχεύουν στην προώθηση των αρχών μιας ισορροπημένης διατροφής.
ΠΗΓΗ.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: