Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Η μειωμένη κατανάλωση ωμέγα 3 λιπαρών οξέων σχετίζεται με πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, άτομα με υψηλότερη πρόσληψη και επίπεδα αίματος σε εικοσιπεντανοϊκό και δοκοσαεξανοϊκού οξύ (EPA, DHA) έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, ωστόσο ο μηχανισμός δράσης παραμένει αδιευκρίνιστος.
Μια πρόσφατη μελέτη από την Αμερική, έδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στο αίμα μπορεί να σχετίζονται με μειωμένη μνήμη και πιο ‘γερασμένες’ εγκεφαλικές λειτουργίες.
Στη μελέτη συμμετείχαν 1575 άτομα μέσης ηλικίας 67 ετών, που δεν έπασχαν από άνοια και τα οποία υπεβλήθησαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.
Παράλληλα, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αξιολόγησης της νοητικής λειτουργίας και τους έγινε μέτρηση των επιπέδων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στο αίμα.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που είχαν χαμηλότερα επίπεδα δοκοσαεξανοϊκού οξέος αίματος εμφάνιζαν μικρότερο όγκο εγκεφάλου και χειρότερη οπτική μνήμη και εκτελεστικές λειτουργίες (επίλυση προβλημάτων, εκτέλεση πολλαπλών εργασιών κλπ) σε σχέση με άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα του οξέος.
Φυσικά η έρευνα στον τομέα είναι συνεχιζόμενη, ωστόσο με δεδομένο ότι τα επίπεδα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στο αίμα έχουν άμεση σχέση με την πρόσληψη τους, για ακόμα μια φορά επισημαίνεται η σημασία επαρκούς πρόσληψης ωμέγα 3 λιπαρών οξέων τα οποία βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, κολιός, σολωμός), τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.
ΠΗΓΗ.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: