Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Print Friendly De facto «στάση πληρωμών»

Ιδού η «συνταγή» της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος: διευρύνθηκαν τα «φέσια»
του Δημοσίου προς τους ιδιώτες το Σεπτέμβριο, ύστερα από σταθερή -έστω και μικρή- μείωση τους προηγούμενους μήνες.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες συν οι καθυστερούμενες επιστροφές φόρων αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 55 εκατ. ευρώ σε 6.632 εκατ. ευρώ, έναντι 6.576 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.
Ποιοι τα χρωστάνε όλα αυτά;

• 3,5 δισ. ευρώ χρωστάνε οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης. Εξ αυτών, ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει ούτε λίγο ούτε πολύ 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) χρωστάει 870 εκατ. ευρώ. Στην ουσία και οι δύο αυτοί Οργανισμοί έχουν φαλιρίσει!
• 1 δισ. ευρώ χρωστούν τα νοσοκομεία.
• 712 εκατ. ευρώ χρωστούν οι ΟΤΑ (φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
Προς το παρόν όλα αυτά πιέζουν τους ιδιώτες προμηθευτές του Δημοσίου. Κάποια στιγμή όμως, μέσα στο 2014, θα γίνουν το «νυστέρι» της μεγάλης εκκαθάρισης των κοινωνικών υπηρεσιών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Το πώς θα γίνει αυτό, θα το αναπτύξουμε προσεχώς…
Κατά τα άλλα, η στάση πληρωμών του Δημοσίου δεν περιορίζεται σε αυτά, αλλά αγκαλιάζει και τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ο στόχος του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου για τις δαπάνες του ΠΔΕ ήταν 4.350 εκατ. ευρώ και αντ’ αυτών δαπανήθηκαν μόλις 2.766 εκατ. ευρώ, οπότε η «στάση πληρωμών» στις δαπάνες του ΠΔΕ ανήλθε σε 1.584 εκατ. ευρώ ή το 36,4% των προβλεπόμενων δαπανών!
«Έτσι, μπορώ κι εγώ να πετύχω πρωτογενές πλεόνασμα», λέει ο σοφός λαός…
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: