Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Oι Ναζί έκλεψαν τη Μόνα Λίζα

Το πρόσφατο σκάνδαλο με έργα αξίας περίπου ενός δις ευρώ, τα οποία είχαν κλέψει οι Ναζί 
και βρέθηκαν σε διαμέρισμα στο Μόναχο, συμπίπτει με τη νέα ταινία του Τζορτζ Κλούνεϊ, με τίτλο Monuments Men.
Οι Ναζί είχαν μια ειδική επιτροπή για «κλοπές», τη λεγόμενη ERR (Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg), μέσω της οποίας αφαίρεσαν έργα από το Λούβρο, τη γκαλερί Ουφίτσι στην Ιταλία και δεκάδες μοναστήρια, εκκλησίες και σπίτια.
Από τα σημαντικότατα ιστορικά έργα, όπως η Μαντόνα της Μπριζ, μέχρι και τα πρόσφατα “Adoration of the Mystic Lamb” του Jan van Eyck, έργα που αναφέρονται στην ταινία Monuments Men, τα έργα αυτά αποτελούν μάρτυρες μια μεγάλης κλοπής που μέχρι και σήμερα έμενε «κρυφή», βοηθώντας εκατοντάδες αρχαιοκάπηλους και παράνομες πωλήσεις έργων τέχνης.

Μέσα στις δεκάδες ιστορίες για το τι συνέβη σε πολλά έργα τέχνης, υπάρχει και μια για το γνωστότερο έργο τέχνης όλων των εποχών: τη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως το έργο είχε βρεθεί εκείνη την περίοδο στο ορυχείο άλατος Altausse, που βρισκόταν στις αυστριακές Άλπεις και αποτέλεσε τη μεγάλη αποθήκη, όπου έκρυψαν οι Ναζί τα εκατοντάδες έργα τέχνης.
Κανένα αρχείο των Ναζί δεν αναφέρει, ωστόσο, πουθενά ότι υπήρχε η Μόνα Λίζα μέσα σε εκείνη την αποθήκη.
Στις καταχωρήσεις αυτής της παράνομης αποθήκης υπάρχουν άλλα έργα, αλλά όχι και εκείνο του Ντα Βίντσι.
Μόνο μετά την κατάληψη της αποθήκης από τους Συμμάχους, αναφέρεται σε αυστριακά έγγραφα ότι «η αποστολή έσωσε δεκάδες σημαντικά έργα, όπως η Mόνα Λίζα».
Το Λούβρο παρέμενε σιωπηλό για το πώς και από πού επέστρεψε η Μόνα Λίζα. Αλλά μετά από πολλά χρόνια σιωπής, παραδέχτηκε εν τέλει ότι η Μόνα Λίζα ήταν στο ορυχείο του Altausse.
Πώς γίνεται όμως να μην έχει καταγραφεί η παρουσία αυτού του πίνακα στο ορυχείο από τους Ναζί;
Στο μεταξύ, το Λούβρο άλλαξε την επίσημη του εκδοχή, λέγοντας πως τους επεστράφη μια Μόνα Λίζα από το ορυχείο, αλλά ένα αντίγραφο του έργου και όχι το αυθεντικό.
Ίσως όμως μας τα διηγηθεί καλύτερα ο Κλούνεϊ στο Monuments Men!
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: