Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ανακαλύψτε τα λιπαρά που διώχνουν μακριά τις ασθένειες

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από την Αμερική, οι περισσότεροι υπέρβαροι υγιείς μεσήλικες που έλαβαν συμπλήρωμα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων για τέσσερις μήνες κατάφεραν να καταναλώνουν ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα σε αναλογία η οποία εξασφάλισε τη διατήρηση μικρών κομματιών του γενετικού υλικού στα λευκά αιμοσφαίρια περιορίζοντας τη φλεγμονή, προφυλάσσοντας από την εμφάνιση ή εξέλιξη χρόνιων νοσημάτων.
Τα μικρά αυτά κομμάτια γενετικού υλικού ονομάζονται τελομερή και είναι γνωστό ότι η αποκοπή τους από το DNA με το πέρασμα του χρόνου είναι αποτέλεσμα της γήρανσης.

Παράλληλα η ομάδα που έλαβε τα συμπληρώματα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων παρουσίασε κατά 15% λιγότερο οξειδωτικό στρες (το οποίο επίσης σχετίζεται με τη γήρανση) σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Ο επικεφαλής της μελέτης Jan Kiecolt-Glaser, καθηγητής ψυχιατρικής και ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Οχάιο ανέφερε ότι «η διατήρηση του τμήματος του τελομερούς είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αφού υποδεικνύει ότι ίσως τα συμπληρώματα ωμέγα 3 λιπαρών μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη διαδικασία της γήρανσης».
Τα ευρήματα παρότι εξαιρετικά ενδιαφέρονται είναι ακόμα πρώιμα, οπότε αναμένουμε την επιβεβαίωση τους από περισσότερες μελέτες, ώστε να εξαχθούν ευρύτερα και πιο ασφαλή συμπεράσματα.
ΠΗΓΗ.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: