Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Στην κατάψυξη η βόρεια Ελλάδα: Δυσβάστακτο το κόστος πετρελαίου

Μπορεί στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και στη Νότια Ελλάδα μέχρι πριν από λίγες μέρες οι θερμοκρασίες να κινούνταν ακόμα σε θερινά επίπεδα, αλλά στις πιο βόρειες περιοχές της χώρας το κρύο χέρι του χειμώνα έχει ήδη κάνει αισθητό το άγγιγμά του.
Μαζί του, έχουν φουντώσει και οι ανησυχίες των κατοίκων για το κόστος θέρμανσης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης και με την ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα να ξεπερνά τον εφιαλτικό εθνικό μέσο όρο –τα υψηλότερα ποσοστά έχουν Δυτική Μακεδονία (32,9%) και Κεντρική Μακεδονία (30,1%)– τα οικονομικά περιθώρια έχουν στενέψει αφόρητα.

«Οι καυστήρες πετρελαίου λειτουργούν, οι ξυλόσομπες έχουν ανάψει, έχουμε ήδη αρκετό κρύο» δηλώνει στην «Κ» ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος.
Ο δήμαρχος Νευροκοπίου Μελέτης Μαυρίδης λέει ότι πριν από δύο εβδομάδες, η θερμοκρασία τη νύχτα στον τόπο του έπεσε στους 2 βαθμούς Κελσίου.
Εν τω μεταξύ, έχουν μείνει μόλις πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από τις 15 Οκτωβρίου, όταν ξεκινά η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τη νέα μορφή που θα λάβει το επίδομα θέρμανσης.
Οι δύο Μακεδόνες δήμαρχοι δεν τρέφουν πολλές ελπίδες για τη νέα εκδοχή του επιδόματος.
«Το πιο σωστό θα ήταν να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου που πληρώνει ο καταναλωτής», λέει ο κ. Βοσκόπουλος, εξηγώντας ότι «η περσινή κατάσταση, που έπρεπε ο κόσμος να πληρώσει και μετά να περιμένει το επίδομα, δημιούργησε πολλές δυσκολίες.
Δεν υπάρχει τέτοια ρευστότητα».
Για να μειώσει το κόστος θέρμανσης, αλλά και την εξάρτησή του από το ρυπογόνο πετρέλαιο, ο Δήμος Φλώρινας έχει δρομολογήσει την κατασκευή υποδομών τηλεθέρμανσης της πόλης, από ατμό και ζεστό νερό που θα προέρχεται από το γειτονικό εργοστάσιο της ΔΕΗ.
Ο κ. Βοσκόπουλος αναφέρει ότι το έργο, αξίας 85 εκατ. ευρώ, «μόλις δημοπρατήθηκε και αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2015».
Ο κ. Μαυρίδης χαρακτηρίζει το επίδομα θέρμανσης «όνειρο θερινής νυκτός», σημειώνοντας ότι «στο Νευροκόπι έχουμε 8 μήνες χειμώνα» και ότι «θα έπρεπε κάθε νοικοκυριό να παίρνει τουλάχιστον 600-800 ευρώ επιδότηση, αντί για τα 250 ευρώ που παίρνουν οι περισσότεροι τώρα».
Ο βετεράνος δήμαρχος αναφέρει ότι το μέσο κόστος για μία οικογένεια στον δήμο του που καταναλώνει πετρέλαιο θέρμανσης είναι 4.500 ευρώ ετησίως, έναντι περίπου 2.500 ευρώ για πέλετ και μόλις 1.200 ευρώ για καυσόξυλα.
Οταν μιλήσαμε, ετοιμαζόταν να μεταβεί στην Αθήνα και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, για να διαπραγματευτεί την παράταση της ειδικής έκπτωσης 50% στην προμήθεια καυσόξυλων για το Νευροκόπι, που είχε αποσπάσει το 2011.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι πλέον πολύ αργά για να εισαχθεί στη νέα εκδοχή του επιδόματος θέρμανσης το στοιχείο της προκαταβολής, η απουσία της οποίας αποθάρρυνε πολλούς δικαιούχους πέρυσι. «Θα πρέπει να βρουν τον μηχανισμό αποστολής του κουπονιού στον καταναλωτή αλλά και τη μέθοδο είσπραξης.
Το όλο πράγμα θα πήγαινε πολύ πίσω» σημειώνει στην «Κ» ο Ανδρέας Πετριανίδης, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος.
Ο ΣΕΕΠΕ, αντ’ αυτού, έχει προτείνει την κατάργηση των περιουσιακών κριτηρίων που συνοδεύουν το επίδομα, τη σημαντική χαλάρωση των εισοδηματικών κριτηρίων και την επιτάχυνση στην αποζημίωση των δικαιούχων.
Πέρυσι, ο χειμώνας ήταν ασυνήθιστα ήπιος και οι ανάγκες για θέρμανση ανάλογα περιορισμένες.
Η φύση άμβλυνε τις συνέπειες του νέου προϋπολογισμού.
Αν το υπουργείο Οικονομικών δεν κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης, οι κάτοικοι της Φλώρινας και του Νευροκοπίου (και όχι μόνο) θα καταλήξουν πάλι να εξαρτώνται από τη Θεία Πρόνοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: