Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

« ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΧΙ »

Κάποτε ο Αριστόβουλος Μάνεσης κατά τον πανηγυρισμό της 28ης Οκτωβρίου
στην Ακαδημία Αθηνών είπε: «τα διάφορα μικρά «όχι» με τη μορφή κριτικής διαφωνίας και αμφισβήτησης, συμβάλλουν και αυτά στην εξέλιξη, στη βαθμιαία απελευθέρωση και στην καταξίωση της ανθρώπινης προσωπικότητας».
Πόσα μικρά «όχι» όμως δεν καταπνίγει ο φόβος προς χάριν του τελικού στόχου της καταξίωσης, της φιλοδοξίας και της υστεροβουλίας των ανθρώπων?
Τα μικρά «όχι» που μπορεί ο καθένας όμως από εμάς να αναφωνήσει τελικά, δηλώνουν τόλμη ελεύθερης έκφρασης, μη συμβιβασμού μπροστά στο κατεστημένο, στο ρεύμα της σύγχρονης εποχής και της ευδαιμονιστικής Κίρκης.
Ο άνθρωπος του 21ου αιώνα, θα πρέπει άμεσα να εκστομίσει τα μικρά αυτά «όχι» προκειμένου να εξασφαλίσει σταθερή βάση υπόστασης και να φιλοσοφήσει για την ποιότητα της ζωής του, μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα της οικολογικής καταστροφής που τον απειλεί από τα απορρίμματα πριν να είναι αργά.

Αν κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν, θα διαπιστώσουμε ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων δεν μας είχε απασχολήσει τόσο έντονα όσο στη σημερινή εποχή, ήταν σχεδόν ανύπαρκτο.
Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συσκευασίες των διαφόρων εμπορευμάτων ήταν πιο απλές, το πλαστικό υλικό ήταν άγνωστο και ο καταναλωτισμός δεν είχε χειραγωγήσει τη ζωή μας.
Τα σκουπίδια που ο άνθρωπος απορρίπτει ασυνείδητα, κατέληξαν να αποτελούν εστίες μόλυνσης για τον φυσικό μας πλούτο, για τη δημόσια υγεία και κρατικόπονοκέφαλο για τις δημόσιες υπηρεσίες.
Και στην προρρηθείσα ανθρώπινη δραστηριότητα το πιο απλόπράγμα που μπορούμε να κάνουμεόλοι μας εκτός από το αναρωτιόμαστε για το λόγο ύπαρξης τωνπράσινων και μπλε κάδωναπορριμμάτων αντίστοιχακαι να τα εξισώνουμε σαν το ίδιο και το αυτό, ας αναλογιστούμεπόσοσημαντικό και απλό είναι να κάνουμε την διαλογή και να απορρίπτουμε τα οικιακά μας απορρίμματαανάλογα με την σύσταση τους.
Ο άνθρωπος θα πρέπει να αναζητήσει διεξόδους, να βάλει μια πινελιά ανθρωπιάς μπροστά στο χάος των απορριμμάτων που τον κατακλύζει μέρα με τη μέρα, να αποκτήσει οικολογική συνείδηση.
Πρέπειόλοιμαζί να γίνουμεπρότυπααξιών ο ένας για των άλλων, θα αποτελούσεέναν σημαντικό τρόπο ευαισθητοποίησης των απερίσκεπτων αυτών συμπολιτών μας, που επιφέρει αυτή τους η πράξη και συνειδητοποιώντας τελικά την αξία μιας τόσοαπλήςπράξης.
Αρχίζοντας από τα μικρά «όχι»στις διάφορες εκδηλώσεις της καθημερινότητάς μας, πρέπει να φτάσουμε στο επίπεδο των μεγάλων «όχι», να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα προκειμένου να κερδίσουμε το περιβάλλον που μας αξίζει και να διεκδικήσουμε ένα καθαρότερο περιβάλλον χωρίς σκουπίδια για εμάς και τα παιδιά μας.-
ΑΘΗΝΑ CONTAINERS

Δεν υπάρχουν σχόλια: