Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Νόμπελ στους «χημικούς του κυβερνοχώρου»

Το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2013 απονεμήθηκε από κοινού στον αυστριακής καταγωγής Αμερικανό καθηγητή χημείας Μάρτιν Κάρπλους, στο Νοτιοαφρικανό καθηγητή χημείας του πανεπιστημίου Στάνφορντ, Μάικλ Λίβιτ, καθώς και στον Ισραηλινό καθηγητή χημείας και βιοχημείας Αριέχ Βαρσέλ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.
«Oι τρεις επιστήμονες βραβεύτηκαν για την ανάπτυξη μοντέλων πολλαπλών κλιμάκων για την κατανόηση περίπλοκων χημικών συστημάτων», όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία επιστημών. «Θεμελίωσαν τα ισχυρά προγράμματα τα οποία χρησιμοποιούνται για να κατανοήσουμε και να προβλέψουμε χημικές διαδικασίες».

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 8 εκατομμυρίων κορόνων (περίπου 884.000 ευρώ).
Οι προσομοιώσεις σε υπολογιστή που αντικατοπτρίζουν αυτά τα οποία συμβαίνουν στην πραγματική ζωή έχουν κρίσιμη σημασία για τις περισσότερες προόδους που έχουν γίνει στη χημεία σήμερα.
«Όταν ξεκινήσαμε την έρευνα, δεν είχαμε ιδέα ότι οι υπολογιστές θα αποκτήσουν τέτοια δύναμη», αναφέρει ο Μάικλ Λίβιτ.
Οι τρεις επιστήμονες έθεσαν τις βάσεις για να φτιαχτούν ισχυρά υπολογιστικά μοντέλα τη δεκαετία του ’70 και τα οποία έκτοτε χρησιμοποιούνται κατά κόρον για την κατανόηση και την πρόβλεψη των χημικών διαδικασιών.
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: