Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

“Φούσκα” και η Deutsche Bank;

Από σήμερα και τις επόμενες μέρες αναμένεται να φανούν οι επιπτώσεις στις αγορές από
τις αποκαλύψεις του πρακτορείου Bloomberg για τα δάνεια χαμηλής εξασφάλησης που έχει δώσει η Deutsche Bank σε τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου.
Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, έδινε από το 2008 μεγάλα δάνεια σε τράπεζες και οργανισμούς στη Βραζιλία, στην Ιταλία, αλλά και αλλού με άτυπο τρόπο που δεν εμφανίζονταν στον ισολογισμό της
 Τη μέθοδο της “σκιώδους λογιστικής” που εφάρμοζε η Deutsche Bank αποκομίζοντας τεράστια κέρδη αποκάλυψε χθες το Bloomberg επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα αλλά και μαρτυρίες τεσσάρων ατόμων με γνώση των συναλλαγών .

Συγκεκριμένα, προκύπτει δάνειο 2,5 δις ευρώ προς τις ιταλικές Banca Monte dei Paschi di Siena SpA και Banco do Brasil SA και παρόμοιο δάνειο και προς την Dexia λίγες εβδομάδες πριν την διάσωσή της.
Στην Ελλάδα έχει δώσει «σκιώδη» δάνεια ως μακροπρόθεσμο repo 220 εκατ. ευρώ προς την Εθνική και τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ προς το ΤΤ.
Μέτοχοι, χρηματιστές και επενδυτές είναι ανάστατοι πρώτον γιατί δεν ξέρουν το εύρος των δανείων μειωμένης εξασφάλισης που έχει δώσει η Deutsche Bank, και δεύτερον γιατί αυτά ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για την γερμανική οικονομία.
Μια από της πηγές που μίλησε στο Bloomberg υποθέτει ότι τα δάνεια αυτά περιέχονται στα assets 395,5 δις. ευρώ που η Deutsche Bank βγάζει από τον ισολογισμό της αντισταθμίζοντας τα με υποχρεώσεις (liabilities) ισόποσης αξίας.
Η Deutsche Bank αποκάλυψε για πρώτη φορά τον Απρίλιο το ποσό αυτό που αντιστοιχεί στο 19% των συνολικών της assets ύψους 2,03 τρις ευρώ.
Που σημαίνει ότι αν αυτό το 19% αντιστοιχεί σε δάνεια χαμηλής εξασφάλισης, τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου καλά για τους μετόχους της…
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: