Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Η Ελληνίδα που διαβάζει τις ακτίνες γάμα

Έγινε αστροφυσικός επειδή δεν μπορούσε να γίνει αστροναύτης και πέτυχε μετά από δεκαετίες έρευνας του διαστήματος και πάνω από 370 επιστημονικές δημοσιεύσεις, να γίνει μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, του ανώτερου επιστημονικού φορέα της χώρας.
Πρόκειται για την Ελληνίδα Χρύσα Κουβελιώτου, ανώτερη ερευνήτρια στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Μάρσαλ της NASA, στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα που εξειδικεύεται στα αστροφυσικά φαινόμενα στο πεδίο των υψηλών ενεργειών, όπως οι μαύρες τρύπες, οι αστέρες πάλσαρ και κυρίως οι εκρήξεις ακτίνων γάμα.

Η κα Κουβελιώτου εργάζεται στη NASA από το 2000 και έχει ηγηθεί σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και στις επιστημονικές ομάδες που κατευθύνουν τα τηλεσκόπια Swift και NuSTAR, μελετώντας τα αινίγματα του σύμπαντος.
Συμμετείχε στην ομάδα που για πρώτη φορά επιβεβαίωσε ότι οι εκρήξεις των ακτίνων γάμα προέρχονται από πηγές εκτός του γαλαξία μας, από την κατάρρευση μεγάλων άστρων και τη δημιουργία μαύρων οπών.
Έχει λάβει το «Βραβείο Ρόσι» (2003), το «Βραβείο Ντεκάρτ» (2004) και το «Βραβείο Αστροφυσικής Ντάνι Χάινεμαν» (2012), ενώ το περιοδικό Time την τοποθετεί μεταξύ των 25 προσώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στην έρευνα του διαστήματος.
ΠΗΓΗ. rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: