Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ελπίδες για ελληνική αρχιτεκτονική διάκριση στην Ευρώπη

Το πιο πράσινο σπίτι είναι ελληνικό!!
Βρίσκεται στο Συκάμινο Αττικής και έχει ήδη κεντρίσει έντονα το ενδιαφέρον του Ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού κόσμου.
Τον σχεδιασμό του ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Tense Architecture Network το οποίο εδρεύει στην Αθήνα και μάλιστα σύμφωνα με το Inhabitat είναι υποψήφιο για το βραβείο Αρχιτεκτονικής Mies van der Roche 2013.
Το πράσινο σπίτι διαθέτει οικολογική οροφή σχήματος ρόμβου πάνω στην οποία καλλιεργούνται διάφορα ελληνικά βότανα και μοιάζει να είναι η φυσική προέκταση του εδάφους αγκαλιάζοντας το οίκημα..
Τα υλικά κατασκευής και η σχεδιασμός του κρατούν δροσερά τα κομβικά σημεία του σπιτιού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έτσι ώστε να εξασφαλίζεται μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το μήκος του σπιτιού είναι 59 μέτρα ενώ το οίκημα περιβάλλεται από ελαιόδεντρα..

Είναι ένα αρκετά ελπιδοφόρο έργο και ίσως ανοίξει νέους ορίζοντες στην ελληνική αρχιτεκτονική μέσω των οποίων εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης και αξιοποίησης του περιβάλλοντος γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής καθημερινότητας.
Ο Ludwig Mies van der Rohe των ομόνυμων βραβείων θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς πρωτοποριακούς αρχιτέκτονες καθώς οι δημιουργίες του βρίσκονταν σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.
Μάλιστα επέδρασε καταλυτικά στην λειτουργία και εξέλιξη της σχολής Μπαουχάουζ καθώς κατά την διάρκεια της θητείας του ως διευθυντής της (1930-33) απαγόρευσε την οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα μέσα στη σχολή τα έντονα πολιτικά εκείνα χρόνια και επικεντρώθηκε στην αρχιτεκτονική τέχνη.
Ο θεσμός των βραβείων Mies van der Roche ιδρύθηκε το 1988 και διοργανώνεται από το ομώνυμο ίδρυμα με έδρα τη Βαρκελώνη ενώ χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και σεβασμού στον αρχιτεκτονικό χώρο.
Η απονομή γίνεται κάθε δύο χρόνια και συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 60.000 ευρώ στον αρχιτέκτονα που διακρίθηκε.
Ευχόμαστε καλή τύχη στην ελληνική συμμετοχή!
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: