Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ελληνικές θάλασσες, οι καθαρότερες του κόσμου

«Οι θάλασσές μας, οι ακτές μας και το κλίμα της χώρας αποτελούν ανταγωνιστικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα».
Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ,Σταύρος Καλαφάτης,σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης σε 2.155 ακτές της χώρας, από την οποία προέκυψε ότι οι 2.009 εξ΄αυτών, δηλαδή το συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 93,2% ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας».
Οι 114, ποσοστό 5,3% χαρακτηρίζονται ως «καλής ποιότητας», οι 26 (1,2%) χαρακτηρίζονται ως «επαρκούς ποιότητας» και μόνο 6 σημεία, δηλαδή το 0,3%, ως «ανεπαρκούς ποιότητας».
Η αξιολόγηση των υδάτων κολύμβησης, πραγματοποιήθηκε από την ειδική γραμματεία υδάτων του ΥΠΕΚΑ, με στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τεσσάρων τελευταίων ετών (2009- 2012) και αποτυπώνεται σε ειδική έκθεση.
Ο κ. Καλαφάτης τόνισε: «Υπερασπιζόμαστε, προστατεύουμε και αναδεικνύουμε το φυσικό μας περιβάλλον, στο πλαίσιο μίας πολιτικής με στόχο της αειφορία.Τα κολυμβητικά νερά της χώρας είναι "βάλσαμο" στην ψυχή του κάθε επισκέπτη της χώρας, αλλά και του κάθε Έλληνα.
Οι θάλασσές μας άλλωστε είναι συνδεδεμένες, άρρηκτα, με την ιστορία, το παρόν αλλά, κυρίως, το μέλλον της χώρας.
Ενόψει του καλοκαιριού αποδεικνύεται, με επιστημονικά χαρακτηριστικά, η ποιότητα αυτών των πλεονεκτημάτων της χώρας.
Και βέβαια είναι διαρκής υποχρέωση όλων μας, πολιτείας και πολιτών, να διαφυλάξουμε αυτό τον ανεκτίμητο θαλάσσιο θησαυρό μας».
Σε σχέση με την ταυτότητα της έρευνας, συνολικά, τέθηκαν υπό παρακολούθηση 2.155 σημεία, εκ των οποίων τα 2.149 βρίσκονται σε παράκτια ύδατα και τα υπόλοιπα 6 σε εσωτερικά ύδατα και, συγκεκριμένα σε λίμνες.
Όπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΚΑ, η Ελλάδα, σε συμμόρφωση και με τις απαιτήσεις της κοινοτικής Οδηγίας 2006/7/ΕΚ για τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα αποτελέσματα της παρακολούθησης και την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης.
Η αναλυτική έκθεση των αποτελεσμάτων έτους 2012 είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα:bathingwaterprofiles.gr 
Στην ιστοσελίδα αυτή περιέχονται ιστορικά στοιχεία για την αξιολόγηση των υδάτων κολύμβησης τα τελευταία χρόνια, καθώς και χάρτης με όλες τις παρακολουθούμενες ακτές κολύμβησης και σχετικά αναλυτικά στοιχεία.
ΠΗΓΗ. amanpoiare.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: