Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Πόσους και ποιους μπορεί να σώσει ο τουρισμός;

Επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες λόγω των καλών μηνυμάτων από την τουριστική αγορά
να δημιουργηθεί ένα κλίμα ευρύτερης ανάκαμψης της οικονομίας και κυρίως να περάσει προς τους άνεργους ένα μήνυμα ελπίδας.
Στο υπουργείο Οικονομικών μάλιστα περιμένουν να ρεφάρουν με το 23% ΦΠΑ την κάμψη των εσόδων…
Όμως, αυτή είναι μια εικονική πραγματικότητα...
Οι εργαζόμενοι στην ξενοδοχεία το μόνο που διασφαλίζουν είναι πέντε μηνιάτικα, γιατί η τάση των ξενοδόχων είναι να αντικαθιστούν το προσωπικό με νέους φθηνότερους και με φοιτητές τουριστικών σχολών του εξωτερικού που κάνουν την πρακτική τους.
Τα πεντάστερα ξενοδοχεία είναι γεμάτα από αυτούς….
Συνεπώς, το να πάει καλά η σεζόν, που το θέλουμε όλοι, θα είναι μόνο για τους ξενοδόχους, τις τράπεζες και το δημόσιο ταμείο.

Στο μεταξύ οι βασικοί φορείς της τουριστικής βιομηχανίας, είδαν και απόειδαν με την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και του Αντ. Σαμαρά από τις οποίες περίμεναν να τους παραδοθεί ο ΕΟΤ για να τον μετατρέψουν σε ένα φορέα προβολής της χώρας στα γαλλικά ή τα βρετανικά πρότυπα και έφτιαξαν δικό τους ιδιωτικό ΕΟΤ.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και η Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ) δημιούργησαν την «Marketing Greece A.E.», της οποίας το πλάνο δράσης αποβλέπει στην αύξηση των άμεσων εσόδων από τον τουρισμό στα 3,5 δισ. ευρώ το 2017, με αποτέλεσμα τα έμμεσα έσοδα να ανέλθουν σε επιπλέον 7-8 δισ. ευρώ, δηλαδή από τα 11 δισ. που αναμένεται να εισπραχθούν φέτος θα φτάσουν τα 18 δισ. ευρώ. Το πλάνο έχει στόχο για το 2021 για έσοδα 49 δισ. ευρώ.
Μακάρι να τους βγει.
Και να μην έχουμε άλλη μια πονεμένη και ατελέσφορη επιχείρηση προβολής της χώρας όπου θα «καίγονται» χρήματα χωρίς αποτέλεσμα.
Ευελιπιστούμε τα παθήματα να έχουν γίνει μαθήματα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ευτυχώς, που το πλάνο είναι μεσομακροπρόθεσμο, γιατί φέτος –ανεξάρτητα από την αρχικές προβλέψεις- οι Γερμανοί θα επιλέξουν διακοπές με κριτήριο την πολιτική ηρεμία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου που επικαλείται σχετική γερμανική έρευνα, το αντιγερμανικό κλίμα που διαπιστώνεται σε κάποιες χώρες του ευρωπαϊκού νότου επηρεάζει αρνητικά τους Γερμανούς στην επιλογή προορισμού για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Καλή λοιπόν η «θετική ψυχολογία» αλλά φοβάμαι πως θα είναι πολλοί αυτοί που το φθινόπωρο θα πρέπει να κατέβουν από το…. συννεφάκι τους.
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: