Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Τροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους

Μια ισορροπημένη διατροφή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ένα γερό οργανισμό, για τη βελτίωση της διάθεσης και την καταπολέμηση του στρες.
Μια αγχωτική κατάσταση μπορεί να επηρεάσει το ανθρώπινο σώμα και τις διατροφικές συνήθειες με διάφορους τρόπους.
Η αύξηση της αδρεναλίνης, η οποία προκαλείται από το στρες και το άγχος μπορεί να οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους στην υπερβολική κατανάλωση τροφής ή και το αντίθετο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αγχώδη άτομα συνήθως καταφεύγουν στο φαγητό.
Αυτά τα άτομα είναι που έχουν υψηλότερο βασικό μεταβολισμό (ΒΜΙ).

Το στρες μπορεί να προκαλέσει αύξηση της κορτιζόλης, αυτό έχει ως συνέπεια την ταχύτερη γήρανση αλλά και την εμφάνιση υπέρτασης, εγκεφαλικού και έλκους στομάχου.
Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε μια παρατεταμένη κατάσταση άγχους αποδυναμώνεται.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, ιώσεις κτλ.
Το άγχος επηρεάζει επίσης τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου.
Επιστήμονες παρατήρησαν ότι σε στρεσογόνες καταστάσεις μειώνονται οι γαλακτοβάκιλλοι και αυξάνονται τα Gram-αρνητικά βακτήρια.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του εντέρου.
Τα προβιοτικά τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν και να μεταβάλλουν την εντερική χλωρίδα με την αύξηση των επιπέδων των γαλακτοβακίλλων.
Τροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους

Σοκολάτα:
Στην κορυφή του καταλόγου με τα τρόφιμα που καταναλώνονται περισσότερο από κάθε άλλο σε στρες και άγχος είναι η σοκολάτα. Η κατανάλωση σοκολάτας δίνει ένα ευχάριστο συναίσθημα ευφορίας και χαλαρώνει τον οργανισμό από το άγχος. Η σεροτονίνη, η τρυπτοφάνη και η φαινυλεθυλαμίνη καθώς και το μαγνήσιο είναι συστατικά που συμμετέχουν στην παραγωγή ορμονών που είναι υπεύθυνες για την έκκριση ορμονών που έχουν αντικαταθλιπτική δράση.
Καφές:
Μια μικρή ποσότητα καφέ είναι αρκετή για να μας ανεβάσει τη διάθεση και να μας κρατήσει σε εγρήγορση. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση (περισσότερα από 3 φλιτζάνια καθημερινά) μπορεί να προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους και αϋπνίες, που είναι φυσιολογικό να επιφέρουν κακή διάθεση.
Ανάλατα καρύδια:
Τα καρύδια είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Ε. Επιπλέον, περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που προστατεύουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Επειδή οι ξηροί καρποί έχουν αρκετές θερμίδες, μία χούφτα σε μια ισορροπημένη διατροφή είναι αρκετή.
Τζίντζερ:
Το τζίντζερ ενεργεί ως καταπραϋντικό σε γαστρεντερικά συμπτώματα από το άγχος. Ένα ποτήρι τσάι τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσουν η ναυτία και οι στομαχικές διαταραχές.
Βαλσαμόχορτο:
Έρευνες έχουν αναδείξει ότι βοηθάει στα ήπια συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης, χαρίζοντας ενέργεια στον οργανισμό.
Βαλεριάνα:
Η βαλεριάνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που υποφέρουν από άγχος και στρες. Περισσότερες από διακόσιες επιστημονικές μελέτες έχουν διεξαχθεί σχετικά με τις φαρμακολογικές ιδιότητες της βαλεριάνα, ως επί το πλείστον στην Ευρώπη. Η ρίζα του φυτού περιέχει διάφορα στοιχεία, όπως αιθέρια έλαια που λειτουργουν καταπραϋντικά στο νευρικό σύστημα.
Πρωτεΐνες:
Με την κατανάλωση πρωτεϊνών αυξάνεται η τυροσίνη, ένα αμινοξύ που έχει θετική επίδραση στη ψυχολογία. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες: αβγά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ψάρι, γαλοπούλα, κοτόπουλο, μοσχάρι.
Υδατάνθρακες:
Η κατανάλωση υδατανθράκων αυξάνει την ποσότητα της ινσουλίνης στο αίμα. Μπορούν να εκκρίνουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται σε σεροτονίνη. Η σεροτονίνη συμμετέχει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους. Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες είναι τα δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, πλιγούρι, όσπρια, ψωμί πολύσπορο, φρυγανιές, cream crackers σίκαλης, πατάτες και τα φρούτα.
Μαγνήσιο:
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του σώματος. Ένας από αυτούς είναι και η διατήρηση του νευρικού και μυϊκού συστήματος. Το άγχος και το στρες μειώνουν τα επίπεδα μαγνησίου. Σε περιόδους άγχους και κούρασης ενισχύστε τη διατροφή με μαγνήσιο, ενεργεί ως παράγοντας χαλάρωσης. Τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε είναι οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα πράσινα λαχανικά.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Η έλλειψη των βιταμινών αυτών μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση, κατάθλιψη, αδυναμία συγκέντρωσης και απώλεια μνήμης. Γι’ αυτό να καταναλώνετε καθημερινά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Σπανάκια, καρύδια, μπανάνες, αβοκάντο και πουλερικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6. Συκώτι κοτόπουλου, σκουμπρί, ρέγκα, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν βιταμίνη Β12, η οποία ενισχύει τα νεύρα. Η Β2 αναστέλλει τις ορμόνες του στρες και βρίσκεται σε γιαούρτι, αυγά, μανιτάρια και τα δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, πλιγούρι, όσπρια, ψωμί πολύσπορο, φρυγανιές, cream crackers σίκαλης
Ασβέστιο:
Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί.
Νιασίνη:
Η νιασίνη ενισχύει το μεταβολισμό, καταπολεμά τις αϋπνίες, το στρες και το άγχος. Πηγές: κόκκινο κρέας, πουλερικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως.
Νερό:
Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και ατονία με αποτέλεσμα αυτό να σας προκαλεί άγχος. Προσλαμβάνετε καθημερινά 10-12 ποτήρια υγρών (νερό, χυμοί, τσάι, ημίπαχο γάλα). Έτσι, επιτυγχάνεται η καλύτερη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλα τα κύτταρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: