Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΤΟ 18ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΙΟΥ-ΠΙΕΡΙΑΣ

Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013
Δεκαοκτώ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ των καταγομένων με τους διαμένοντες στο Δίον Πιερίας, ένα έθιμο που πραγματοποιείται πλέον κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του Εφημέριου του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής πατρός Δημητρίου Κουτσιμάνη και του τοπικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Το ΑΝΤΑΜΩΜΑ αναβιώνει σύμφωνα με το Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό εορτολόγιο την Κυριακή της Κρίσεως η την Κυριακή της ΑΠΟΚΡΕΩ. Φέτος το 18ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ των απανταχού Δημοτών του Δίου Πιερίας θα εορτασθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013, πάντα με την παραδοσιακή συνήθεια, αλλά και τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην Ελληνική παράδοση.
Είναι άλλωστε γνωστό σε όλους ότι η Ορθόδοξη Ελλαδική Εκκλησία συνέβαλε σημαντικά και καθοριστικά στη διατήρηση της ταυτότητας του Ελληνισμού καθώς και στη διαιώνιση των ηθών και εθίμων του λαού μας, ιδιαίτερα στα δύσκολα και επίπονα χρόνια που γνώρισε στο διάβα της η Ρωμιοσύνη.
Το ΑΝΤΑΜΩΜΑ αγκαλιάσθηκε και υποστηρίχθηκε από την τοπική και όχι μόνο κοινωνία και καταξιώθηκε στο χρόνο. Υπενθυμίζει στις νεότερες γενιές το ριζικό μας, τις καταβολές μας αλλά και τους τρόπους διαβίωσης των προγόνων μας δεκάδες χρόνια πριν.
Το φετινό 18ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ είναι αφιερωμένο στη συμπλήρωση των 100 χρόνων Ελεύθερης Πιερίας και πραγματοποιείται, όπως και τα προηγούμενα, με την Ευλογία, συμπαράσταση και πατρική αγάπη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους Κατερίνης Πλαταμώνος κ.κ. Αγαθονίκου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Δίου Πιερίας θα αναβιώσει το έθιμο του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ. Έθιμο που αποσκοπεί στη διατήρηση της συνοχής και επικοινωνίας των διαμενόντων στο Δίον με τους καταγόμενους από την περιοχή που διαβιούν όμως μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Το τελετουργικό συνοδεύεται με τοπικά εδέσματα, μουσική και παραδοσιακά τραγούδια.
Τέλος, η εφημέριος του Ιερού Ναού π. Δημήτριος Κουτσιμάνης, εμπνευστής και πρωτεργάτης των εκδηλώσεων, με επιστολή - πρόσκληση επισημαίνει:
«Αγαπητοί μου εν Χριστώ Αδελφοί,
Επί δεκαοκτώ συναπτά έτη η τοπική μας Εκκλησία πάντα με την διαρκή και άοκνη συμπόρευση και συμπαράσταση των κατοίκων και φορέων της περιοχής, πραγματοποιούμε με τον ίδιο ζήλο το παραδοσιακό έθιμο του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ των διαμενόντων με τους καταγόμενους από το Δίον αδελφούς μας.
Ένα έθιμο που κληροδοτήσαμε από τους προγόνους μας και το αναβιώνουμε στον ίδιο λατρευτικό χώρο -τότε Ιερό Μονύδριο- και σήμερα Ιερός Ναός της Οσιοπαρθενομάρτυρος Αγίας Παρασκευής. Είναι σε όλους γνωστό ότι η Εκκλησία μας συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη, διατήρηση και διαιώνιση των ηθών και εθίμων, καθώς και όλων των λαογραφικών αναφορών και δημιουργημάτων του Ελληνικού Λαού, ιδιαίτερα στα δύσκολα και επίπονα χρόνια που γνώρισε η Ρωμιοσύνη.
Αδελφοί μου,
Νοιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που με τη Θεία Χάρη έχω την υψίστη τιμή και ευλογία να διακονώ το αξιοθαύμαστο ποίμνιο της πάλαι ποτέ Επισκοπής του Δίου και μαζί με τους αδελφούς μου, μέλη του Εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε και να διατηρούμε το παραδοσιακό έθιμο του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ».

Ι . Ν . ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ - ΔΙΟΝ   ΠΙΕΡΙΑΣ  

(Tηλ. 6977 892005)

Δεν υπάρχουν σχόλια: