Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

eCall - σώζει ζωές μέσω της τεχνολογίας επικοινωνιών εντός του οχήματος

Στο εγγύς μέλλον, το αυτοκίνητό σας θα έχει ένα ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας, που σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος, θα καλεί αυτόματα τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Ακόμη κι αν είστε αναίσθητος, το σύστημα θα ενημερώνει του υπεύθυνους διάσωσης για το ακριβές στίγμα του τόπου σύγκρουσης, και η έναρξη της διάσωσης θα γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Το σύστημα το οποίο ονομάζεται "eCall", πρόκειται να λειτουργήσει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σύντομα θα επεκταθεί και στην Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία.
Μόλις η συσκευή eCall που βρίσκεται στο αυτοκίνητό σας ενεργοποιηθεί από κάποια σοβαρή σύγκρουση του οχήματος, ξεκινάει αυτόματα μια κλήση 112 έκτακτης ανάγκης προς το πλησιέστερο κέντρο έκτακτης ανάγκης και μεταδίδεται η ακριβής γεωγραφική θέση του τόπου του ατυχήματος και κάποιων άλλων δεδομένων.
 Η ενεργοποίηση μιας κλήσης eCall μπορεί να γίνει και χειροκίνητα με το πάτημα ενός κουμπιού, επιτυγχάνοντας το ίδιο αποτέλεσμα.Αυτό εξυπηρετεί περιπτώσεις όπου κάποιος οδηγός είναι αυτόπτης μάρτυρας ενός ατυχήματος.Σε κάθε περίπτωση, είτε η κλήση γίνεται χειροκίνητα, είτε αυτόματα, θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα φωνητικής επικοινωνίας μεταξύ του οχήματος και του πλησιέστερου κέντρου κλήσεων έκτακτης ανάγκης, εκτός από τον δίαυλο επικοινωνίας για τη μεταφορά δεδομένων.
Με αυτό τον τρόπο κάθε όχημα με επιβάτες ικανούς να απαντήσουν σε ερωτήσεις, θα παρέχει στο τηλεφωνικό κέντρο επιπρόσθετες λεπτομέρειες για το ατύχημα
Σοβαρά ατυχήματα -  πώς το eCall μπορεί να βοηθήσει.
Υπάρχει άμεση ανάγκη για την ανάληψη δράσεων που θα μειώσουν τα ποσοστά θνησιμότητας και τραυματισμών στους δρόμους της Ευρώπης!Το 2009, περίπου 35.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1,5 εκατομμύριο τραυματίστηκαν, σε 1,15 εκατομμύρια αυτοκινητιστικά δυστυχήματα που καταγράφηκαν στο οδικό δίκτυο της ΕΕ και μόνο.
Λαμβάνοντας την άμεση ειδοποίηση ενός ατυχήματος και την ακριβή γεωγραφική του θέση, μειώνεται ο χρόνος απόκρισης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης κατά 50% σε αγροτικές περιοχές και 40% σε αστικές. Με αυτές τις μειώσεις στο χρόνο απόκρισης, το eCall αναμένεται να σώσει έως και 2.500 ζωές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μειώνοντας ταυτόχρονα τα ποσοστά των σοβαρών τραυματιών κατά δεκάδες χιλιάδες.
Το eCall θα βοηθήσει επίσης στη ταχύτερη θεραπεία των τραυματιών, δίνοντας έτσι στα θύματα ενός ατυχήματος μεγαλύτερες προοπτικές ίασης.Καταφτάνοντας ταχύτερα στο τόπο ενός ατυχήματος, είναι δυνατή η ταχύτερη απομάκρυνση των συντριμμιών από το χώρο του ατυχήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο δευτερογενούς ατυχήματος και τους χρόνους κυκλοφοριακής συμφόρησης, περιστέλλοντας τη σπατάλη καυσίμων και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Με αυστηρούς οικονομικούς όρους, οι απώλειες που προκαλούνται στην ΕΕ από τροχαία ατυχήματα, ανέρχονται σε περισσότερα από 160 δις ευρώ ανά έτος.Αν όλα τα αυτοκίνητα ήταν εξοπλισμένα με το σύστημα eCall, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν μέχρι και 20 δις ευρώ το χρόνο.
Το Έργο eΚΛΗΣΗ, το οποίο συντονίζει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) με τη συμμετοχή της COSMOTE και της Space Hellas, αναμένεται να προετοιμάσει το έδαφος στην Ελλάδα για την υποχρεωτική εφαρμογή του eCall, η οποία θα είναι υποχρεωτική για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2014.
ΠΗΓΗ.heero-pilot.eu--ecall-hellas.eu
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: