Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Πάρτε ποπ – κορν και παρακολουθείστε…..!

Το να εμπλέκεται το όνομα του Προέδρου της Βουλής σε ένα οικονομικό σκάνδαλο είναι ζήτημα που ρίχνει κυβερνήσεις.
Από χθες το πρωί λοιπόν που η REALNEWS του Νίκου Χατζηνικολάου έφερε στο φως της δημοσιότητας την κατάθεση ενός κτηματομεσίτη που εμπλέκει τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και δύο κορυφαίους πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, τον Μιχάλη Λιάπη και τον Γιώργο Βουλγαράκη, σε υπόθεση αγοραπωλησιών ακινήτων και ξέπλυμα χρήματος. Είναι λογικό η κυβέρνηση να βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.
Για αυτό και ο πρόεδρος της Βουλής επικοινώνησε με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης χθες το απόγευμα, προκειμένου να τους δώσει εξηγήσεις και δήλωσε στους συνομιλητές του ότι είναι «αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειαστεί», τόσο για να αποδείξει την αθωότητά του όσο και για να μην επιβαρύνει η δική του υπόθεση το έργο της κυβέρνησης. Στο πνεύμα αυτό, στενοί του συνεργάτες δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο της παραίτησής του.
Είναι σαφές λοιπόν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στην πρώτη μεγάλη δοκιμασία της, τη στιγμή μάλιστα που η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν έχει κλείσει, τα μέτρα είναι στον αέρα όπως και η επόμενη δόση στην οποία στηρίζονται πολλές ελπίδες. Το τελευταίο που θα επιθυμούσε ο Σαμαράς είναι μια τέτοια «νάρκη», με απρόβλεπτες συνέπειες.
Όπως πληροφορούμαι η υπόθεση της κατάθεσης του κτηματομεσίτη με τις καταγγελίες σε βάρος των τριών, δεν είναι κάτι που βγήκε τώρα. Εδώ κι ένα χρόνο κυκλοφορεί σε διάφορα δημοσιογραφικά γραφεία, χωρίς να δει το φως της δημοσιότητας. Η REALNEWS επέλεξε να τη δημοσιοποιήσει. Και μάλιστα σε μια στιγμή που το ποσό των χρημάτων που καταγγέλλεται ότι «ξεπλύθηκε» είναι σχεδόν το ίδιο με ποσό που προσπαθεί να περικόψει η κυβέρνηση από τις κρατικές δαπάνες για μισθούς και συντάξεις.

Η υπόθεση λοιπόν είναι από κάθε άποψη πολύ σοβαρή ακόμη κι αν πρόκειται για τη μεγαλύτερη μπούρδα της δεκαετίας. Κι αυτό διότι μπορεί να έχει καταλυτικές πολιτικές προεκτάσεις. Η δικαιοσύνη λοιπόν πρέπει να κινηθεί αστραπιαία και κατά προτεραιότητα. Δεν στέκεται πολιτικό σύστημα υπό το βάρος τέτοιων καταγγελιών που ρίχνουν τη σκιά τους σε σημαίνοντα παράγοντα του πολιτεύματος, όπως είναι ο Πρόεδρος της Βουλής. Εδώ δεν χωρούν οι συνήθεις καθυστερήσεις, πολύ δε περισσότερο η αποσιώπηση.
Η κοινή γνώμη δεν έχει πλέον ούτε αντοχές, ούτε ανοχές για μισόλογα. Είναι ευθύνη της δικαιοσύνης να απαντήσει και να ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για μια «φούσκα» που διογκώθηκε έντεχνα για πολιτικές σκοπιμότητες ή για πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα και θα φέρουν κορυφαίους πολιτικούς στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Εδώ θα μετρηθούν και ηθικές στάσεις και πολιτικές λειτουργίες και αξιοπιστίες και εγκυρότητες. Το διακύβευμα για το πολιτικό σύστημα είναι τεράστιο, όπως τεράστιο είναι και το ρίσκο αξιοπιστίας που πήρε η εφημερίδα φέροντας την υπόθεση στο προσκήνιο.
Διακινδυνεύω την πρόβλεψη πως σε συνάρτηση με την οριστική έκβαση της υπόθεσης αυτής θα διαμορφωθεί και το πώς θα μοιάζει η «επόμενη μέρα» της πολιτικής αλλά και των media στην Ελλάδα.

ΥΓ: Πάρτε ποπ – κορν και παρακολουθείστε…..!ΠΗΓΗ.spirosrizopoulos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: