Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Από το Μπρνο της Τσεχίας στη Θεσσαλονίκη με τα πόδια


Περπάτησαν από το Μπρνο της Τσεχίας ως τη Θεσσαλονίκη, θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας κι ελπίδας στους συνανθρώπους τους, στην Ελλάδα, που δοκιμάζονται από την κρίση. Να τους δείξουν πως η δύναμη της θέλησης είναι ισχυρότερη από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο.
Η Άννα και η Χριστίνα Smutny- Αλμετίδου είναι δύο αδελφές ελληνικής καταγωγής, που την 1η Αυγούστου ξεκίνησαν μία- αν μη τι άλλο- πρωτότυπη προσπάθεια: με αφετηρία το Μπρνο, διέσχισαν με τα πόδια την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια προκειμένου να φτάσουν, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη υποστηρίζοντας με το συμβολικό αυτό τρόπο τους Έλληνες στις δύσκολες ώρες που περνούν εξαιτίας της κρίσης, αλλά και μεταφέροντας μήνυμα υποστήριξης των δικαιωμάτων των προσφύγων.
Άλλωστε, η προσφυγιά- και η μετανάστευση- δεν είναι κάτι άγνωστο για τις ίδιες. Οι γονείς της μητέρας τους ήταν και οι ίδιοι πολιτικοί πρόσφυγες, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα μέσα στη λαίλαπα του εμφυλίου πολέμου.
Η 37χρονη σήμερα Χριστίνα γεννήθηκε στην Τσεχία, ενώ η 29χρονη αδελφή της Άννα στον Καναδά, αλλά η Ελλάδα, στην οποία έμειναν στο παρελθόν για σύντομα χρονικά διαστήματα, ήταν πάντα μέσα στην καρδιά τους. «Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια για πάρα πολλούς λόγους. Θέλαμε εδώ και καιρό να έρθουμε και να εγκατασταθούμε στην Ελλάδα, αλλά η κρίση δυσκόλεψε την κατάσταση. Το Μάρτιο, όμως, αποφασίσαμε πως είχε έρθει η ώρα να κάνουμε κάτι γι' αυτό και είπαμε να έρθουμε εδώ με τα πόδια για να υποστηρίξουμε συμβολικά τη χώρα» εξηγεί στο ΑΜΠΕ η Χριστίνα.
«Κάναμε την όλη προσπάθεια μ' ένα πνεύμα ότι όλα μπορούν να γίνουν. Θέλαμε να εμπνεύσουμε ανθρώπους εδώ, που δεν έχουν σήμερα δουλειά. Να τους δώσουμε κουράγιο και να τους δείξουμε πως και με λίγα μπορείς να κάνεις πολλά» τονίζει η νεαρή, που μαζί με την αδελφή της διένυσαν χιλιάδες χιλιόμετρα προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους.

Το μακρινό ταξίδι που επέλεξαν να κάνουν με τα πόδια είχε δυσκολίες, αλλά η εμπειρία ήταν μοναδική. «Ήταν ένα πολύ όμορφο ταξίδι. Η επαφή με τη φύση ήταν μοναδική. Σού έδινε έμπνευση και κουράγιο να κάνεις ένα βήμα παραπάνω για να δεις τι σου επιφυλάσσει ο επόμενος προορισμός» περιγράφει στο ΑΜΠΕ η Χριστίνα.
«Σηκωνόμασταν στις 5:30 το πρωί, κάναμε γιόγκα, μαζεύαμε τα πράγματά μας και περπατούσαμε προς τον επόμενο προορισμό» προσθέτει.
Σύμμαχό τους στην όλη προσπάθεια είχαν τη γιόγκα, με την οποία ασχολούνται και οι δύο εδώ και χρόνια κι, όπως λέει η Χριστίνα, αποτελεί πλέον γι' αυτές τρόπο ζωής. Μάλιστα, σε κάθε μεγάλη πόλη, όπου έστηναν τη σκηνή τους προκειμένου να διανυκτερεύσουν, έκαναν και μία ανοικτή συνεδρία γιόγκα, όπως αυτή που έχουν οργανώσει για το πρωί του Σαββάτου, στις 10, μπροστά στο Λευκό Πύργο. Εκδήλωση, που θα σημάνει και την ολοκλήρωση της όλης προσπάθειάς τους.
Όσο για τον επόμενο προορισμό τους; «Θα δούμε» λέει η Χριστίνα σημειώνοντας πως προς το παρόν θέλει να απολαύσει τον ήλιο και τις ακτές της Ελλάδας.ΠΗΓΗ.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: