Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Η βιταμίνη Β3 «σκοτώνει» θανατηφόρα βακτήρια

Θα μπορούσε να είναι το νέο όπλο για την καταπολέμηση πανίσχυρων μικροβίων της κατηγορίας των σταφυλοκόκκων.
Σύμφωνα με νεότερες μελέτες στις ΗΠΑ, η βιταμίνη Β3, γνωστή και ως νικοτιναμίδη, βελτιώνει την ικανότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στην προσπάθεια εξόντωσης των βακτηρίων του σταφυλόκοκκου. Όπως εξηγούν, η Β3 αυξάνει τον αριθμό και την αποτελεσματικότητα των ουδετερόφιλων, δηλαδή των λευκοκυττάρων του αίματος που μπορούν να εξολοθρεύσουν επιβλαβείς μικροοργανισμούς.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Investigation, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είμαστε μπροστά σε μια «σημαντική αλλαγή στη θεραπεία δύσκολων λοιμώξεων», όπως αυτές που κατά καιρούς εμφανίζονται σε νοσοκομεία, γηροκομεία, φυλακές, αλλά και στο στρατό και σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Και δεν ήταν τυχαίο ότι η βιταμίνη Β3 δοκιμάστηκε- με επιτυχία όπως αποδείχτηκε- για την αντιμετώπιση λοιμώξεων, όπως τη δυνητικά θανατηφόρα MRSA, που είναι από τις πλέον ανθεκτικές στα αντιβιοτικά σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις.
 
“Ενεργοποίηση”
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν, στις δοκιμές τους, εξαιρετικά υψηλές δόσεις της Β3, πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που λαμβάνεται μέσω της διατροφής. Διευκρινίζουν, μάλιστα, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αρκεί η τροποποίηση της διατροφής ή η λήψη συμπληρωμάτων Β3 για την πρόληψη ή τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων.
Ωστόσο, επισημαίνουν ότι σημαντικές ποσότητες Β3 φαίνεται να ενεργοποιούν ορισμένα γονίδια με αντιμικροβιακή δράση, ενισχύοντας την αμυντική διαδικασία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Adrian Gombart, από το Oregon State University Institute, που εργάστηκε για την έρευνα, «αυτό είναι δυνητικά πολύ σημαντικό, αν και χρειάζεται να επεκταθούν οι μελέτες σε ανθρώπους». Και συμπλήρωσε:
«Τα αντιβιοτικά είναι θαυμάσια φάρμακα, αλλά αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα προβλήματα, λόγω της αντίστασης που επιδεικνύουν σ’ αυτά διάφοροι τύποι βακτηρίων, ιδιαίτερα του σταφυλόκοκκου. Η μελέτη αυτή, λοιπόν, θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε έναν νέο τρόπο για τη θεραπεία λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο- ιδίως των θανατηφόρων- συνδυάζοντας τη χορήγηση βιταμίνης Β3 και αντιβιοτικών.
Ο καθηγητής Mark Enright, από το Πανεπιστήμιο του Bath, δήλωσε: “Τα ουδετερόφιλα είναι πραγματικά η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις στο αίμα και η χρήση της Β3, για την ενίσχυση των ουδετερόφιλων, φαίνεται να είναι ασφαλής σε συγκεκριμένες δόσεις.
ΠΗΓΗ.cosmedic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: