Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ελλάδα - Λιθουανία 2-0

Για 45 λεπτά η Ελλάδα προβλημάτισε και τα βρήκε «σκούρα» απέναντι στη Λιθουανία στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».
Ωστόσο, στο δεύτερο ημίχρονο, με την είσοδο του κεφάτου Μήτρογλου και την άνοδο της απόδοσης του Νίνη, «ξεμπλόκαρε». Πέτυχε δύο γκολ με τους «μικρούς» και έφτασε στη νίκη 2-0, για τη 2η αγωνιστική του 7ου προκριματικού ομίλου του Mundial του 2014.
Το «2 στα 2», μπροστά σε περισσότερους από 15.000 φιλάθλους, είναι πλέον γεγονός, μετά και την πρώτη νίκη επί της Λετονίας στη Ρίγα.Ο στόχος επετεύχθη και η Ελλάδα οδηγεί τον όμιλο μαζί με την επίσης «άψογη» Βοσνία/Ερζεγοβίνη και μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και να βλέπει την τελική φάση της Βραζιλίας.

Ο Φερνάντο Σάντος παρέταξε την Εθνική με μία αλλαγή σε σχέση με τον αγώνα στη Λετονία. Ο Σωτήρης Νίνης πήρε τη θέση του Κώστα Μήτρογλου και αγωνίστηκε πίσω από τον Γκέκα. Ετσι, μπροστά από τον Καρνέζη, οι υπόλοιποι στο 4-4-1-1 του Πορτογάλου ήταν οι Τοροσίδης, Σπυρόπουλος, Κυριάκος Παπαδόπουλος και Παπασταθόπουλος στην άμυνα, με τους Τζιόλη και Κατσουράνη στα άξονα και τους Μανιάτη και Φορτούνη στα άκρα. Από την άλλη πλευρά ο Κσάμπα Λάζλο επέλεξε 4-2-3-1 για την Λιθουανία, με τον Σέρνας στην κορυφή της επίθεσης.
Χαμένο πρώτο ημίχρονο
Στο πρώτο 45λεπτο η Εθνική ήταν κακή. Μπορεί να είχε συντριπτικά ποσοστά στην κατοχή της μπάλας (65% έναντι 35%), αλλά αυτή δε συνοδεύτηκε από πίεση και έντονη επιθετικότητα. Οι διεθνείς δεν βρήκαν ρυθμό στην απόδοσή τους, ούτε χώρους να αναπτυχθούν και έτσι η ώρα περνούσε με τις ευκαιρίες να έρχονται κυρίως από σέντρες προς τον Γκέκα που δεν ήταν στη μέρα του (χαμένες ευκαιρίες στο 5' και στο 23') ή σε μακρινά σουτ (27' Νίνης, 33' Μανιάτης, 45' Κατσουράνης).
Ούτε η μεγάλη διπλή ευκαιρία του 41' με Φορτούνη και Σπυρόπουλο μπόρεσε να φέρει το γκολ απέναντι στη Λιθουανία που είχε το ματς στα μέτρα της, δεν ένιωσε ιδιαίτερη πίεση και ούτε βέβαια απείλησε, με εξαίρεση μια μακρινή προσπάθεια του Μικολιούνας στο 6'.
Αλλαγή προσώπου, συστήματος και... μεταμόρφωση
Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, ο Σάντος έβαλε τον Μήτρογλου αντί του Μανιάτη (ένιωθε ενοχλήσεις), αλλάζοντας το σύστημα σε 4-4-2. Ο Νίνης πήγε δεξιά και ο Μήτρογλου στην κορυφή, δίπλα στον Γκέκα. Η Εθνική σαφώς ανέβασε την απόδοσή της, με τον επιθετικό του Ολυμπιακού να δίνει ζωντάνια και τον Νίνη να ανεβάζει κατακόρυφα την απόδοσή του πηγαίνοντας στα άκρα.
Ο Μήτρογλου απείλησε στο 48' και είχε δοκάρι σε κεφαλιά στο 55' αλλά πριν «σβήσει» το «αχ», στην εξέλιξη της φάσης ο Νίνης με ωραία ενέργεια και σουτ πέτυχε το 1-0. Πλέον το άγχος είχε φύγει, η επιθετικότητα συνεχίστηκε όπως και η ατυχία του Γκέκα (61') και τελικά το 2-0 ήρθε από τον Μήτρογλου στο 77' με ωραίο πλασέ μετά από συνδυασμό με τον Νίνη.
Ο Σάντος είχε ήδη χάσει τον τραυματία Φορτούνη (στη θέση του ο Χολέμπας), είδε την Εθνική να ελέγχει πλέον το ματς και έδωσε την ευκαιρία στον Μαυρία να κάνει ντεμπούτο στο 80' (αντί του Γκέκα). Τελικά η Ελλάδα έφτασε άνετα στη νίκη καθώς οι Λιθουανοί, αν και προσπάθησαν να βγουν μπροστά στο τέλος, ουσιαστικά δεν είχαν τη μεγάλη ευκαιρία.
ΣΚΟΡΕΡΣ: 55' Νίνης, 72' Μήτρογλου
ΔΟΚΑΡΙ: 55' Μήτρογλου
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μαρκ Κόρτνεϊ (Βόρεια Ιρλανδία)
ΚΟΚΚΙΝΕΣ:
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 62' Κ. Παπαδόπουλος - 21' Ε. Τσεσνάουσκις, 26' Βίτσιους, 43' Σέρνας, 59' Ριμκεβίτσιους, 84' Μικολιούνας
ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Σπυρόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος, Πασπασταθόπουλος, Μανιάτης (46' Μήτρογλου), Τζιόλης, Νίνης, Κατσουράνης, Φορτούνης (69' Χολέμπας), Γκέκας (80' Μαυρίας).
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Καρτσεμάρσκας, Μπορόφσκι (46' Ντ. Τσεσνάουσκις), Βαϊτκούνας, Κλιμαβίτσιους, Ζαλιούκας, Σεμπέρας, Βίτσιους, Μικολιούνας, Βέλιτσκα (76' Νοβικόβας), Ε. Τσεσνάουσκις, Σέρνας (56' Ριμκεβίτσιους).ΠΗΓΗ.sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: