Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Σαν σήμερα, 13 χρόνια πριν, το ιστορικό υψηλό του χρηματιστηρίου Αθηνών

Το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου του '99 ο δείκτης έκλεινε στην αστρονομική τιμή των 6.355 μονάδων.Τα κέρδη των επενδυτών ήταν στα ουράνια και χιλιάδες Έλληνες είχαν εγκαταλείψει τις δουλειές τους βλέποντας καθημερινά την συνεδρίαση του Χ.Α παρέα με τον Νίκο Σαμοίλη. Τεράστιες περιουσίες φτιάχτηκαν σε μια νύχτα.
Η σύγχρονη ψυχολογία ονομάζει την μαζική υστερία των χρηματιστηρίων, ως ''το σύνδρομο του ηλιθίου''. Όλοι πιστεύουν οτι θα βρεθεί ένας πιο ηλίθιος που θα αγοράσει μετά απ' αυτόν και θα ανεβάσει παραπάνω την τιμή. Αυτή η διαδικασία τελειώνει όταν τελειώσουν οι ηλίθιοι ή τα λεφτά τους και η φούσκα σκάει παρασέρνοντας τα πάντα.
Το 1999 δημιουργήθηκε η πρώτη γενιά νεόπτωχων της μεταπολίτευσης. Περιουσίες χάθηκαν, σπίτια έκλεισαν και κατασχέθηκαν απο τραπεζικές απαιτήσεις. Η απληστία για συνεχώς μεγαλύτερα κέρδη, οδήγησε την συντριπτική πλειοψηφία των μικρομετόχων στην ανέχεια και την καταστροφή.
Σήμερα, 13 χρόνια μετά, οι πληγές του '99 είναι ακόμα ανοιχτές. Ο δείκτης βρίσκεται στις 742 μονάδες καταγράφοντας πτώση 88% απο τα ιστορικά υψηλά. Οι επενδυτές δεν έχουν επιστρέψει ακόμα και το γυαλί της εμπιστοσύνη με το Χ.Α φαίνεται να έχει σπάσει οριστικά.
ΠΗΓΗ.himaira.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: