Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Kαύσωνας:την Τρίτη ουσιαστική αλλαγή του καιρού στη χώρα


Με άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1 με 2 βαθμούς την ημέρα θα συνεχιστεί ο καιρός το επόμενο τριήμερο (Σάββατο 14/7-Δευτέρα 16/7).
Έτσι, η Δευτέρα θα είναι η πιο ζεστή, ως τώρα, μέρα του καλοκαιριού με τη μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας να φθάνει στα ηπειρωτικά τους 43 βαθμούς. Σε τοπικό επίπεδο και με ευνοϊκούς ανέμους η θερμοκρασία είναι πιθανό να αγγίξει και τους 44 βαθμούς, αλλά οι περιπτώσεις αυτές θα είναι πολύ λίγες.
Ουσιαστική αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός την Τρίτη, καθώς θα επικρατήσουν παντού ενισχυμένοι βοριάδες και θα πέσει κατά 6 με 8 βαθμούς η θερμοκρασία. Περισσότερη δροσιά αναμένεται την Τετάρτη στις προσήνεμες στο βοριά περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση.
Το Σάββατο (14/7) προβλέπεται γενικά ηλιοφάνεια και μόνο τις απογευματινές ώρες στα βόρεια-βορειοανατολικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο ΒΔ 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ και στο Αιγαίο Β 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας από 19 έως 40 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές από 22 έως 38 βαθμούς.
Την Κυριακή (15/7) προβλέπεται γενικά ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 και πιθανώς κατά τόπους στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας από 20 έως 42 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές από 24 έως 39 βαθμούς.
Τη Δευτέρα (16/7) αρχικά προβλέπεται ηλιοφάνεια, αλλά τις απογευματινές-βραδινές ώρες στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι από το απόγευμα στο Ιόνιο στα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας από 21 έως 43 και πιθανώς τοπικά 44 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές από 25 έως 41 βαθμούς. Σταδιακή πτώση θα αρχίσει το απόγευμα από τα βορειοδυτικά.
Την Τρίτη (17/7) στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός γενικά θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση σε όλη τη χώρα.
Την Τετάρτη (18/7) και την Πέμπτη (18/7) προβλέπεται γενικά ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Ιόνιο 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο 6 με 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση την Πέμπτη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα ανατολικά και τα νότια.
ΠΗΓΗ.freemeteo.com   Δημήτρης Ζιακόπουλος Μαθηματικός-Μετεωρολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: