Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η Google τιμά τον Peter Carl Fabergé

Φαμπερζέ, Πέτερ Καρλ (Peter Karl Gustavovich Faberge, Αγία Πετρούπολη 1846 – Λοζάνη, Ελβετία 1920).
Ρώσος χρυσοχόος και σχεδιαστής κοσμημάτων.
Γάλλος Ουγενότος στην καταγωγή, γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας στις 30 Μαΐου 1846.
Ο πατέρας του Γκυστάβ Φαμπερζέ είχε ήδη εγκατασταθεί ως χρυσοχόος στην Αγία Πετρούπολη από το 1842, ασχολούμενος με τη σχεδίαση και την κατασκευή περίτεχνων διακοσμητικών αντικειμένων, παράδοση που συνέχισε ο γιος του Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ, όταν κληρονόμησε την οικογενειακή επιχείρηση το 1870.
 Έγινε διάσημος για τα κομψά και λεπτοδουλεμένα κοσμήματα και διακοσμητικά του,αλλά και για την μοναδική συλλογή Αυτοκρατορικών Αβγών που δημιούργησε από πολύτιμα υλικά, εμπνευσμένος από την πασχαλινή παράδοση διακόσμησης αβγών.
Έργο τέχνης το κάθε αβγό από μόνο του, περιέχει στο εσωτερικό του ένα άλλο έργο με ποικίλη θεματολογία και θεωρούνται από τα κορυφαία αριστουργήματα της κοσμηματοποιίας.
Δημιούργησε συνολικά 57 αβγά για τη ρωσική αυλή.
Ο Φαμπερζέ, χρησιμοποίησε διάφορα υλικά (χρυσός, μαλαχίτης, ασήμι, νεφρίτης, λαζούρι κ.ά.) και τα δημιουργήματά του, πέρα από την καλαισθησία που τα διακρίνει, χαρακτηρίζονται από την πρωτοτυπία τους σε σχέση με την εποχή τους.
Τα εργαστήρια Φαμπερζέ συνέχισαν να δημιουργούν τα πολύτιμα διακοσμητικά μικροτεχνήματά τους μέχρι τη Ρωσική Επανάσταση του 1917, οπότε η νέα κυβέρνηση απαγόρευσε τη δημιουργία πολύτιμων αντικειμένων.Ο Φαμπερζέ πέθανε εξόριστος στη Λωζάνη της Ελβετίας, από καρδιακή προσβολή, στις 24 Σεπτεμβρίου 1920.
Το δημιουργικό όραμα, του Peter Carl Faberge ,συνεχίζει η δισέγγονη του Tatiana Faberge.

Δεν υπάρχουν σχόλια: