Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Αστάθεια και βαθμιαία επιδείνωση του καιρού τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας

Οι τοπικές βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) στη χώρα και κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της, ενώ την Κυριακή τα παραπάνω φαινόμενα θα περιοριστούν στα ηπειρωτικά τις μεσημεριανές- απογευματινές ώρες.
Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και οι άνεμοι σταδιακά θα πέσουν στα 5 μποφόρ. Σε ότι αφορά την προοπτική του καιρού, ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό που θα έλθει από τα δυτικά θα επιδεινώσει τον καιρό μας τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας.
Επισημαίνεται ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι βροχές και οι καταιγίδες θα έχουν όχι μόνο μεγάλη ένταση αλλά και διάρκεια.
Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση.
Το Σάββατο (12/5) στην ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά-Εύβοια, ανατολική και νότια Πελοπόννησο, Κυκλάδες, ανατολικό Αιγαίο και Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με όμβρους το απόγευμα στα ηπειρωτικά.Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί: στα βόρεια από 11 έως 30 βαθμούς, στα δυτικά από 12 έως 31 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα από 13 έως 29 βαθμούς και στο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
Την Κυριακή (13/5) στην ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με παροδικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις οι οποίες στην Κρήτη θα είναι τοπικά αυξημένες και δεν αποκλείεται να σημειωθούν σποραδικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά και νότια.
Τη Δευτέρα (14/5) στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και αργότερα καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις οι οποίες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα Ν-ΝΔ 3 με 5 και στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.
Την Τρίτη (15/5) τα καιρικά φαινόμενα (βροχές και καταιγίδες) θα επεκταθούν σχεδόν σε όλη τη χώρα και κατά τόπους θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα στα δυτικά σε Β- ΒΔ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.
Την Τετάρτη (16/5) οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες βαθμιαία θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο. Στις υπόλοιπες περιοχές θα εκδηλωθούν όμβροι τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας. Οι σημαντικότεροι από αυτούς αναμένονται στα ηπειρωτικά τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα Ν 5 με 7 μποφόρ οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε Δ-ΝΔ και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Την Πέμπτη (17/5) ο καιρός σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες θα είναι σαφώς βελτιωμένος, αλλά δεν θα λείψουν κάποιες βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3 με 5 και στα δυτικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
ΠΗΓΗ.freemeteo.com   Δημήτρης Ζιακόπουλος Μαθηματικός-Μετεωρολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: