Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η ασπιρίνη μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του δέρματος

Μια ασπιρίνη την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να προστατεύσει από τον καρκίνο του δέρματος, πιστεύουν ορισμένοι ειδικοί.
Άνθρωποι που λαμβάνουν ασπιρίνη ή παρόμοια παυσίπονα σε τακτική βάση μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος-περιλαμβαομένου του μελανώματος- κατά 15% περίπου, υποδεικνύει έρευνα.Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Cancer' πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 200.000 ανθρώπους στη Δανία.
Ωστόσο ειδικοί δήλωσαν ότι η χρήση αντηλιακού και η αποφυγή της μεγάλης έκθεσης στον ήλιο αποτελούν τον καλύτερο τρόπο πρόληψης καρκίνου του δέρματος.Στην έρευνα, σχεδόν 18.000 από τους 200.000 συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με ένα από τα τρία είδη καρκίνου του δέρματος.Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία των συμμετεχόντων για να υπολογίσουν σε πόσους είχαν συνταγογραφηθεί μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφένη και η ναπροξένη, σε περίοδο 8 ετών.
Πολλοί λάμβαναν τα σκευάσματα για καρδιοπάθειες ή αρθρίτιδα.
Σε όσους είχαν συνταγογραφηθεί πιο συχνά τα σκευάσματα, ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο.Όσο μεγαλύτερη ήταν η δόση και όσο περισσότερο κάποιος λάμβανε το φάρμακο τόσο μεγαλύτερο ήταν το προστατευτικό αποτέλεσμα.Όσοι είχαν περισσότερες από 2 συνταγογραφήσεις για μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πλακώδους καρκινώματος και 13% χαμηλότερο για μελάνωμα.
Τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν φάνηκε να μειώνουν το γενικό κίνδυνο του βασικού κυτταρικού καρκινώματος, του πιο κοινού είδους καρκίνου του δέρματος αλλά μείωσαν τον κίνδυνο ανάπτυξής του σε ορισμένα σημεία του σώματος εκτός από το κεφάλι και τον λαιμό.
Οι ερευνητές από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Δανίας, δηλώνουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουν και να εξηγήσουν περαιτέρω τα ευρήματα.Έρευνες σε ζώα υποδεικνύουν ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να μπλοκάρουν την ανάπτυξη πρώιμων προκαρκινικών βλαβών αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό αφορά και τους ανθρώπους.
Οι επιστήμονες ήδη υποπτεύονται ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί ενδεχομένως να προστατεύουν από άλλα είδη καρκίνου, περιλαμβανομένου του εντέρου.Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αν και ανακάλυψαν σχέση με τις συνταγογραφήσεις δεν κατόρθωσαν να παρακολουθήσουν ακριβώς την ποσότητα που λάμβανε κάποιος πραγματικά.
Επίσης μπορεί κάποιος να αγοράσει ασπιρίνη από το φαρμακείο χωρίς συνταγή.Επιπλέον δεν εξέτασαν την έκθεση στον ήλιο και την αιτία του καρκίνου του δέρματος. Ειδικοί δήλωσαν ότι ακόμα και αν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη προσφέρουν κάποια προστασία έναντι του καρκίνου του δέρματος, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι λογικοί όσον αφορά την ηλιακή ακτινοβολία.ΠΗΓΗ.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: