Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Το άγχος από την οικονομική κρίση οδηγεί στην άνοια

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η πρόωρη συνταξιοδότηση, ο θάνατος αγαπημένου προσώπου, μία σοβαρή αρρώστια, μπορεί να πυροδοτήσει το μηχανισμό της άνοιας σε ηλικιωμένους.
Καινούρια δεδομένα αποκαλύπτουν ότι προ της εμφάνισης της άνοιας, σε μεγάλο ποσοστό που ξεπερνά το 80%, είχε υπάρξει ένα έντονα στρεσογόνο περιστατικό.
Οι οδηγίες των επιστημόνων σε αυτή την περίπτωση είναι να μη στενοχωριόμαστε και να βρούμε τρόπους να ξεπερνάμε τα δύσκολα.
«Η καθημερινότητά μας έχει γίνει μία δύσκολη αρένα με πολύ μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Επειδή τα στρεσογόνα ερεθίσματα δεν μπορούμε συνήθως να τα ξεπεράσουμε όταν βρισκόμαστε σε μεγάλες ηλικίες, πρέπει να βρούμε τρόπους να μένουμε απαθείς για να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας σε άριστη κατάσταση».
Τα παραπάνω επισήμανε η Μάγδα Τσολάκη, Nευρολόγος - Ψυχίατρος, καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ (Alzheimer), στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη διοργάνωση από το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, επιστημονικής διημερίδας, με θέμα: «Νομικά και Κοινωνικά Θέματα στην Άνοια», η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη 9 - 11 Μαρτίου.
Σύμφωνα με την κ. Τσολάκη, η συχνότητα της νόσου στις αναπτυγμένες χώρες είναι 10% άνω των 70 ετών, ενώ στην Ελλάδα είναι 6% άνω των 70 ετών. Όμως η συχνότητα αυξάνεται τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να μιλάμε για ένα φαινόμενο που θα πάρει διαστάσεις πανδημίας, καθώς υπολογίζεται ότι έως το 2050, 105 εκατομμύρια άτομα θα πάσχουν από άνοια.
Η διημερίδα φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αποτύπωσης των εξελίξεων στο πεδίο της άνοιας, ειδικά σε ό,τι αφορά νομικά και κοινωνικά ζητήματα, να φέρει σε επαφή επιστήμονες, ιατρούς, δικηγόρους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α. και να επιτρέψει την ανταλλαγή εμπειριών με στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και όλων των ενδιαφερομένων για το σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα της άνοιας, αλλά και για τη δημιουργία ενός νόμου για την άνοια στην Ελλάδα.ΠΗΓΗ.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: