Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Μαζί στη ζωή, αλλά καλύτερα χώρια στον ύπνο

Όταν οι άντρες μοιράζονται το κρεβάτι τους, ο ύπνος τους διαταράσσεται με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά οι νοητικές ικανότητές τους την επόμενη ημέρα.Επιπλέον, η κακή ποιότητα ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης του άγχους.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο New Scientist, οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε τόσο μεγάλο βαθμό γιατί κοιμούνται βαθύτερα.Ο καθηγητής Gerhard Kloesch και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 8 ανύπαντρα και άτεκνα ζευγάρια ηλικίας κατά μέσο όρο 20 ετών.Από κάθε ζευγάρι ζητήθηκε να περάσει 10 κοινές νύχτες και 10 χωριστές κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιστήμονες εκτίμησαν τον βαθμό ανάπαυσής τους με ερωτηματολόγια και παρακολούθηση μέσω μόνιτορ.
Την επόμενη ημέρα και τα δύο μέλη κάθε ζεύγους έπρεπε να κάνουν εύκολα γνωστικά τεστ, ενώ ελέγχθηκαν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες.
Αν και οι άντρες ανέφεραν ότι είχαν κοιμηθεί καλύτερα με τη σύντροφό τους παρά μόνοι τους, απέδωσαν χειρότερα στις εξετάσεις με τα αποτελέσματα να υποδεικνύουν ότι ο ύπνος τους ήταν χειρότερος.
Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες είχαν κακής ποιότητας ύπνο όταν δεν κοιμούνταν μόνοι τους, δήλωσε ο καθηγητής Kloesch σε συνέδριο του Φόρουμ Ευρωπαϊκής Νευροεπιστήμης.Ωστόσο, οι γυναίκες κατόρθωναν να κοιμούνται πιο βαθιά και ανέφεραν ότι ήταν πιο ξεκούραστες.Τα επίπεδα της ορμόνης του άγχους αλλά και οι επιδόσεις τους στα τεστ δεν επηρεάζονταν τόσο όσο στους άντρες.
ΠΗΓΗ.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: