Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Το ελληνικό μυθιστόρημα σε άνθηση

Οι Έλληνες επιμένουν να διαβάζουν και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην κρίση και στην ανέχεια που ταλανίζει την κρίση! Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει η σημαντική αύξηση τίτλων στην ελληνική πεζογραφική παραγωγή (μυθιστόρημα, νουβέλα και διήγημα).
Τη μεγαλύτερη αύξηση από την ελληνική λογοτεχνική παραγωγή του 2011 παρουσιάζει το μυθιστόρημα, που έφτασε στον υψηλότερο αριθμό τίτλων του από το 2005 (353 τίτλοι για το 2005, 554 τίτλοι για το 2011), εμφανίζοντας παράλληλα αύξηση της τάξης του 12,8% σε σχέση με το 2010.
Διήγημα και νουβέλα παρουσίασαν επίσης σταθερή αύξηση από το 2005 (μόνο το 2009 η παραγωγή ξεπέρασε τις επιδόσεις του 2011), με 217 τίτλους για το 2005 και 299 τίτλους για το 2011 και με αυξητικό ποσοστό της τάξης του 3,8% σε σχέση με το 2010.
Αντιθέτως, πτώση παρουσιάζουν οι τίτλοι της ποίησης και του λογοτεχνικού δοκιμίου και οι τίτλοι της ξένης λογοτεχνίας.
Σε ό,τι αφορά το σύνολο της βιβλιοπαραγωγής το 2011, η πτώση είναι εμφανής σε όλες τις κατηγορίες βιβλίων: βιβλία τέχνης, γενικά και πρακτικά βιβλία, εκπαιδευτικά βοηθήματα, θετικές και εφαρμοσμένες επιστήμες, θεωρητικές επιστήμες, λογοτεχνία και παιδικά βιβλία.
Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει για την ελληνική βιβλιαγορά με βάση τα επί του παρόντος στοιχεία του ΕΚΕΒΙ, τα οποία προέρχονται από τη βάση βιβλιογραφικών δεδομένων της BiblioNet.
Οι αυξημένοι τίτλοι της ελληνικής πεζογραφίας προδίδουν οπωσδήποτε τη μεγάλη επίδραση της κρίσης στις επιλογές των αναγνωστών. Εκδοχές για τις μακροχρόνιες αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση της χώρας, θέματα που δημιουργούν συσπείρωση γύρω από σύμβολα της παράδοσης και της πολιτιστικής μας ταυτότητας ήταν αυτά που τράβηξαν περισσότερο τους αναγνώστες.ΠΗΓΗ.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: