Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Κίνδυνοι υγείας από χαμηλές θερμοκρασίες στο πλυντήριο

Μπορεί το πλύσιμο των ρούχων σε υψηλές θερμοκρασίες να εξαφανίζει τους δύσκολους λεκέδες, καθαρίζονται, όμως, τα ρούχα μας πραγματικά;
Είναι οπωσδήποτε ένα καίριο ερώτημα , το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει.
Στην προσπάθειά μας να είμαστε φιλικοί προς το περιβάλλον , αλλά και να προστατεύσουμε την ποιότητα των ρούχων μας , χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλυσίματος.
Όμως αυτό μπορεί να επηρεάζει την υγεία μας. Αν αναλογισουμε ότι , κάθε φορτίο με ρούχα περιέχονται 100 εκατομμύρια e.Coli ,τότε τα πράγματα γίνονται αρκετά ανυσηχητικά .

Πρέπει να πλένουμε τα ρούχα μας με τέτοιον τρόπο ώστε να μην είναι καθαρά μόνο οπτικά, αλλά και σε θέματα υγιεινήs !
Οι ανησυχίες αυτές προέρχονται από τα συμπέρασματα πολλών γερμανικών μελετών( Παν/μιακο Νοσοκομείο Βόννης , Παν/μιακό Νοσοκομείο Αννοβέρου ) , που έδειξαν ότι τα ρούχα που είχαν πλυθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες( δηλ. 30°C) ήταν γεμάτα με το βακτήριο του σταφυλόκοκκου, στο οποίο οφείλονταν μολύνσεις στο ουροποιητικό, δερματικές μολύνσεις ακόμα και πνευμονία.
Επίσης μύκητες όπως η Candida albicans , αλλά και ο Aspergillus , που ενέχονται στην αιτιοπαθογενηση πολλως περιστατικών άσθματος , διατηρούν τις αποικίες τους στα ρούχα , όταν αυτά δεν πλένονται σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 60 °C
Candida albicans
Aspergillus
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι καταφέρνουν να νικήσουν αυτές τις ασθένειες τα πράγματα δυσκολεύουν για όσους έχουν επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι οι ηλικιωμένοι , όσοι έχουν μόλις πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο , λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή ( αγωγή κορτιζόνης , λήψη ανοσοπρυθμοστικών φαρμάκων λόγω ρευματοπάθειας , κάποιας άλλης αυτοάνοσης νόσου ).
Ιδιαίτερη φροντίδα πρέπει να τυγχάνουν άτομα , που ζουν σε γηροκομεία και άλλους κοινοβιους χώρους . Οικογένειες , που φιλοξενούν κατοικίδια στο σπίτι τους και μοιράζονται μ αυτά το κρεβάτι τους , θα πρέπει να γνωρίζουν , πως το φορτίο των παραπάνω μολυσματικών παραγόντων , είναι ιδιευτερο υψηλό , επομένως θα πρέπει και η υγιεινή να είναι ανάλογη.
Συμπερασματικά θα λέγαμε , ότι οι θερμοκρασίες δεν πρέπει να πέφτουν κάτω από τους 60 βαθμούς , ασχέτως του είδους απορρυπαντικού , που θα χρησιμοπιήσουμε !ΠΗΓΗ.iator.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: